Stigao odgovor “ku*kinih sinova”: Nogometaši se ujedinili i kleknuli protiv Trumpa

Nacionalna nogometna liga zbila je redove i ujedinila se protiv tiranije kontroverznog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Podsjetimo, američki predsjednik je na republikanskom skupu u Alabami poručio da će “biti otpušten onaj ko ne želi ustati dok se izvodi himna te da će morati naći drugi posao”, a to je ubrzo pustio i na Twitter.

Američki predsjednik je pozvao na bojkot lige i izbacivanje nekoliko igrača koji su odbili stajati tokom izvođenja himne želeći na taj način izraziti protest zbog brutalnosti policije prema Afroamerikancima.

“Ko ne poštuje himnu, taj je kučkin sin! I trebalo bi ga najuriti!”, poručio je Trump.

Širom američke lige je zbog toga nekoliko stotina igrača kleknulo pognute glave tokom sviranja himne, nakon čega su ostali sjediti ili su se držali za ruke s trenerima pa čak i s vlasnicima, izražavajući tako solidarnost s pravima onih koje je Trump osudio zbog protesta.

Posebna poruka poslana je i s londonskog Wembleyja, s meča između Jacksonville Jaguarsa i Baltimore Ravensa, gdje su igrači oba tima stajali držeći se za ruke, zajedno s trenerima, a pridružio im se i vlasnik Jaguarsa Shakid Khan.

Inače, pokret “Klekni” pokrenuo je bivši igrač San Francisca Colin Kaepernick koji je izazvao podijeljene reakcije prošle godine kada nije ustao na himnu, nego je umjesto toga kleknuo u znak protesta protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. – piše klix.

Related posts