Stigao na naplatu politički sukob Krajine i Sarajeva

Stigao je na naplatu politički sukob Krajine i Sarajeva, SDA i drugih političkih partija u Krajini koje nisu pod njenim političkim kišobranom.

Odluka Vlade FBiH da dobit od 209 miliona KM, od čega je 107 miliona iz klirinškog duga, uloži u sve druge osim u projekte u Unsko-sanskom kantonu, naljutila je cijelu Krajinu koja se guši u siromaštvu, sa najvećom stopom nezaposlenosti u Federaciji i najlošijom infrastrukturom.

Krivi sami sebi

Posljedica je to ozbiljne političke poluge, koju su ljetos član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović i premijer Fadil Novalić donijeli tokom posjete Bihaću.

– Iskoristio bih priliku da pozovem građane Krajine da izvrše pozitivni pritisak na poslanike iz Krajine koji su oborili akcize, jer Krajina treba da bude najveći dobitnik u izgradnji nakon usvajanja zakona o akcizama, kazao je tada Izetbegović u Bihaću, ali ga krajiški parlamentarci nisu poslušali niti su građani mogli izvršiti pritisak na njih bez vanrednih izbora.

Ako su očekivali od građana da ih presreću na ulicama, oni to nisu uradili. Zauzvrat dobili su kaznu, ne samo da Krajina neće biti “najveći dobitnik” sredstava nego sad neće dobiti ništa.

– Vlada je iz kredita EBRD-a osigurala novac za izgradnju zaobilaznica Bihać i Cazin i projekt brze ceste Bihać – Bosanska Krupa preko Grmuškog platoa, a dodatno su iz putarine iz Zakona o akcizama predviđena dva feninga za pravac Lašva – Donji Vakuf. Nažalost, nakon toga nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, pa su u pitanje dovedeni projekti u samoj Krajini. Javnost treba biti svjesna da su upravo oni koji danas najviše kritikuju Vladu FBiH oborili izmjene Zakona o akcizama i na taj način doveli u pitanje kredite za izgradnju puteva u Krajini, kazao je premijer Novalić medijima krajem prošle sedmice.

Iz Građanskog saveza Bihać odmah su reagovali, rekavši da je Novalić ovim potvrdio odnos zvaničnog Sarajeva i stranke kojoj pripada prema ovom kraju BiH, u kojem za 20 godina svoje vladavine nisu napravili apsolutno ništa.

Doduše, u odobrenim projektima Novallić je pomenuo izgradnju ceste Lašva – Nević-Polje, što je od Sarajeva tehnički put za Krajinu.

– Jasno je Krajišnicima i da će izgradnja ceste Lašva – Nević-Polje ubrzati njihov put ka Sarajevu, ali i dalje ostaje gorčina uzrokovana činjenicom da se u valu gradnje širom BiH, na teritoriji USK-a opet neće graditi ništa, da je prioritet uvijek neko drugi, te da su Krajišnici, eto, krivi sami sebi, jer neki od krajiških poslanika nisu glasali za izmjene Zakona o akcizama, naveli su iz Građanskog saveza.

Milion Bošnjaka

Jedan od parlamentaraca, Ismet Kurić iz A SDA, koji nije glasao za akcize, već dvije godine ponavlja da od 858 miliona kreditnog zaduženja Federacije, USK vraća 85 miliona, a projekti se ne realizuju u Krajini. Zbog takvih činjenica, revolt u Krajini se mogao očekivati.

– Rat je završen prije dvadeset godina i oni opravdanje što ništa nije urađeno traže u Zakonu o akcizama, a to je aktualno pola godine. I opet se finansiraju projekti, a nas nema nikako. Novalić u Goraždu spominje kako tim projektima uvezuju bazen Tuzla – Zenica – Sarajevo, ne znam ni ja, gdje živi milion Bošnjaka. To je za nas strašno, kazao nam je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji ni sam ne zna čiji su onda Krajišnici.

Nakon bučnog razlaza Senada Šepića sa vrhuškom SDA, u toj stranci ga i dalje drže jednim od krivaca zbog kojih Zakon o akcizama nije izmijenjen. Šepić se jučer oglasio, podsjetivši bivše drugove da je protiv akciza bilo gotovo dvije trećine poslanika u Parlamentu BiH, među kojima i zastupnici iz Krajine. Na žalost Krajišnika, u SDA nijednu drugu regiju nisu uzeli na nišan da bi se svetili neistomišljenicima.

/oslobodjenje.ba

Related posts