State Department o odluci o Srebrenici: Narodna skupština RS-a ide u pogrešnom smjeru

Američki State Department izdao je kasno sinoć saopćenje u kojem reagira na odluku Narodne skupštine RS o odbacivanju izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine. Ova odluka je usvojena na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Odluka Narodne skupštine Republike Srpske od 14. augusta je korak u pogrešnom smjeru. Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče historija i politizira tragedija”, jasno su poručili iz State Departmenta.

Podsjetili su da su međunarodni sudovi zaključili da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine te da je Vlada RS 2004. godine usvojila Izvještaj o Srebrenici, što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini.

“U interesu je građana Republike Srpske da preokrenu trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni. Shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo je važno za nastavak pomirenja u BiH”, proučili su iz State Departmenta.

Naglasili su da SAD ostaju posvećene Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa.

“Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podsjeća nas da se moramo truditi za stabilnu i prosperitetnu budućnost u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju. Negiranje činjenica utvrđenih u ratovima neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine”, naveli su iz State Departmenta.

Narodna skupština RS odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage. To su usvojile stranke sa srpskim predznakom u NSRS-u.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije domaćih političkih, ali i međunarodnih faktora u našoj zemlji.

Tako su, između ostalih, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osudili cinično korištenje izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

“Politizacija izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost”, stoji u zajedničkom saopćenju.

Related posts