State Department: Nema dugoročnog mira na Bliskom istoku bez palestinske države

Nema načina da se riješe dugoročni sigurnosni izazovi za Izrael i kratkoročni izazovi ponovne izgradnje Gaze bez uspostave palestinske države, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Govoreći na brifingu za novinare, Miller je rekao da Izrael upravo sada ima priliku jer su zemlje u regiji spremne pružiti Izraelu sigurnosne garancije, prenosi HINA.

“Ne postoji način da se riješi njihov dugoročni izazov trajne sigurnosti i kratkoročni izazov ponovne izgradnje i nove vlasti u Gazi bez uspostave palestinske države”, rekao je.

SAD je dao svoj komentar nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio na konferenciji za novinare da je rekao Washingtonu kako se protivi bilo kakvoj palestinskoj državnosti kojom Izrael ne bi imao sigurnosnu kontrolu nad cijelim teritorijem.

“Pojašnjavam da u bilo kojem aranžmanu u doglednoj budućnosti, sa sporazumom ili bez njega, Izrael mora imati sigurnosnu kontrolu nad cijelim teritorijem zapadno od rijeke Jordan. To je nužan uslov”, rekao je Netanyahu u Tel Avivu.

Dodao je da nepostojanje palestinske državnosti nije stajalo na putu sporazumima o normalizaciji s arapskim državama prije nekoliko godina te da i dalje namjerava dodati još zemalja tim sporazumima.

Čini se da su Izrael i njegov najveći podupiratelj Sjedinjene Države sada u nesuglasicama.

Netanyahu i njegova desničarska koalicijska vlada uglavnom odbijaju uspostavu palestinske države iako Washington tvrdi da je rješenje sa dvije države jedini izvediv način za postizanje trajnog mira u regiji, pojašnjava Reuters.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts