Stari grad Sokolac: Uređen dio trim-staze

Da se udruženim snagama, malo po malo, mogu napraviti ogromne stvari, dokazuje i pristupni put, odnosno dio trim staze od bihaćke mjesne zajednice Sokolac do stare sokolačke tvrđave. Upravo danas počeli su radovi na njegovom asfaltiranju, kako bi i domaći i strani turisti, imali što jednostavniji i ugodniji pristup ovoj kulturno-historijskoj znamenitosti…

Kulturno-historijska baština na prostoru naše zemlje izuzetan je potencijal ne samo za eventualna naučna istraživanja, nego i za uklapanje tog vrijednog graditeljskog naslijeđa u dugoročne projekte i planove razvoja ovdašnje turističke ponude.

Upravo u toj sferi Grad Bihać obiluje turističkim potencijalima, koji su prvenstveno korisni njegovim građanima ali sve više i u projiciranju razvoja turizma. Naime, nakon rekonstrukcije određenih dijelova starog grada Sokolac, na red je došlo i asfaltiranje dijela trim-staze, koja upravo vodi do ove srednjovjekovne tvrđave.

Zahvaljujući zalaganju skupštinske zastupnice Ilde Alibegović, Vlada USK za ovaj projekt vrijedan 100 000 maraka izdvojila je 60 000, dok je ostatak osigurao Grad Bihać. Rezultat je već danas vidljiv, na opću radost svih ljubitelja rekreacije u prirodi.

Izvor: Cazin.net

Related posts