Stari grad Ostrožac: Više od sedam stoljeća bio je dom brojnim gospodarima

Raskošnim kulturno-povijesnim nasljeđem s razlogom se ponosi svaki bh., pa i krajiški grad, a Cazin spada u red onih kojima je prošlost ostavila bogatstvo neprocjenjive vrijednosti.

Srednjovjekovna utvrda

Stari grad Ostrožac gradina je starijega željeznog doba, srednjovjekovna utvrda i turski grad. Tvrđava je smještena na dominantnome uzvišenju ponad lijeve obale rijeke Une i istoimenoga naselja, na dvanaestom kilometru od Bihaća ka Bosanskoj Krupi, na mjestu gdje se odvaja cesta za Cazin. U tome krajiškom mjestu u daleka vremena podignuto je više utvrda, a među njima se posebno ističe stari grad Ostrožac, koji je, složit će se svi koji ga posjete, opravdano proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Ovaj povijesni biser sastoji se od srednjovjekovne utvrde, utvrde iz osmanskoga razdoblja, dvorca Lothara von Berksa i zbirke kipova smještene u srcu staroga grada. S njegovih zidina kao na dlanu pruža se pogled na prirodno okruženje, uključujući i rijeku Unu. Šetnja kroz ovo zdanje odmorit će vaše i oči i dušu. Ipak, zub vremena nije poštedio zamak kojim se Cazinjani ponose. Srećom, na pomolu je obnova koja će ovome zdanju vratiti stari sjaj i pretvoriti ga u nezaobilaznu postaju za svakog turista kojeg put ovuda povede.

Postojao još 405. godine

Ivan Tomašević, povjesničar iz 16. stoljeća, ustvrdio je svojedobno kako je pod imenom Horosium ili Hostosach postojao još 405. godine prije nove ere što, ruku na srce, nije potkrijepio dokazima. Dokazano je, međutim, kako je više od sedam stoljeća Ostrožac bio svjedok brojnih burnih događaja i dom mnogih gospodara.

vecernji.ba

Related posts