Šta će država uraditi sa 2.652 oduzeta vozila?

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici bi trebalo razmatrati pitanje koje se odnosi na više hiljada pravosnažno oduzetih vozila koja su smještena diljem naše države.

Kako saznaje “Avaz”, riječ je o 2.652 vozila koja su oduzeta zbog carinskih prekršaja, ali koja ne ispunjavaju tehničke uvjete za stavljanje u slobodan promet, odnosno prodaju. Kako je za “Avaz” potvrdio portparol Uprave za indirektno oporezivanja (UIO) BiH Ratko Kovačević, ta su vozila, najčešće, oduzimana 2001., 2002. i 2003. godine te su već tada bila rabljena.

– U vrijeme uspostave UIO, koja je naslijedila ovaj problem, ta su vozila već bila starija od sedam godina i kao takva se više nisu ni mogla uvesti u BiH i staviti u prodaju. Među oduzetim vozilima ne postoje ona koja se mogu smatrati luksuznim i skupocjenim – rekao nam je Kovačević.

Kako je naveo, dio oduzetih vozila nalazi se u skladišnim prostorima koje koristi UIO, dio na carinskim terminalima širom BiH, a dio ih je u skladišnim prostorima policijskih stanica, koje su prije UIO i oduzimale ova vozila.

– Procijenjena vrijednost tih vozila ne postoji, jer bi za takvo nešto trebalo angažovati vanjske eksperte, za šta Uprava nema sredstava u budžetu, kao što nije imala ni sredstava da bi se ova vozila čuvala u posebnim zatvorenim skladišnim prostorima s čuvarima 24 sata. Za ovakav način uskladištenja i čuvanja vozila koja su oduzeta prije uspostave UIO bila su neophodna ogromna finansijska sredstva – istakao je Kovačević.

Prema dokumentima koji će se danas naći na sjednici Vijeća ministara BiH, UIO za smještaj ovih vozila, koja propadaju, godišnje izdvaja 48.000 KM.

Pokradeni dijelovi

Zanimljivo je, kako navodi Kovačević, da su s velikog broja vozila pokradeni dijelovi!

– Ured za reviziju institucija BiH dao je određene preporuke radi efikasnijeg upravljanja robom oduzetom u carinskim postupcima. Nakon toga je UIO je donio Uputstvo o uništenju i ustupanju carinske robe. Odredbe koje reguliraju postupak uništenja motornih vozila nisu primjenjivane zbog kasnijih zaključaka Vijeća ministara – kazao je Kovačević.

Related posts