U Bosanskoj Krupi 4000 registrovanih dijabetičara

Kako u svijetu pa tako i kod nas 14. novembra obilježen je Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Udruženje dijabetičara Bosanska Krupa u suradnji sa Savezom dijabetičara FBiH preključe su u hotelu “Ilma-stari grad” vršili besplatnu kontrolu šećera u krvi.

Kontrolu su vršili predstavnici firme “Bauerfeind” zajedno sa predstavnicima Doma zdravlja Bosanska Krupa, a kontrolisati su se mogli svi koji su odvojili svoje vrijeme i svratili u hotel. Zašto je neophodno o ovoj bolesti koja ne boli govoriti malo češće, a ne samo na ovakve dane razlog se vjerovatno nalazi u činjenici da danas u svijetu od dijabetesa boluje oko 422 miliona ljudi. Iako brojke variraju činjenice govore i da se broj oboljelih od dijabetesa učetverostručio od 1980. godine. Procjene su da će ovaj broj do 2035. godine porasti na 596 miliona.

Bolest koja ne boli

Kada se kaže da ta bolest ne boli, ali da izjeda organizam što za posljedicu ima komplikacije opasne po život onda ne možemo, a da ne kažemo da i dijabetes spada u red bolesti koje zovu tihom ubicom.Zbog čega su brojke tavke odgovor se nalazi u tome da je danas život mnogo brži i stersniji, sa mnogo nezdravih navika među kojima jedna od vodećih – debljina. Učestalost dijabetesa kod muškaraca povisila se s 4 na 9% a kod žena s 5 na 8%.

4000 registrovanih oboljelih od dijabetesa u Bosanskoj Krupi

U općini Bosanska Krupa broj oboljelih od dijabetesa, prema podacima Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti je oko 4000, što je 15,5 % ukupnog stanovništva. Od toga broja navodi predsjednik udruženja Muhamed Pašalić na inzulinu je 519 osoba, dok usljed komplikacija od šećerne bolesti amputiraca donjih ekstremiteta je 13 naših sugrašana, slijepih 5, nepokretnih 5 i 10-ero djece.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa prema riječima Pašalića pruža savjetodavne usluge o tome kako uhvatiti korak sa ovom bolešću i kako sebi na najkvalitetniji način pomoći. Jedan od bitnijih ako ne i najbitniji faktor koji itekako može uticati na osporavanje razvoja dijabetesa kod naših sugrađana je edukacija odnosno prevencija. Udruženje je prepoznalo šansu u pokretanju projekta “Rano otkrivanje dijabetesa” i provodi ga već duži niz godina.

Esencijalna lista i dalje problem

Iz godine u godinu dijabetičari traže da se na esencijalnu listu uvrsti lijek BERLITION. Ovaj lijek za oboljele od dijabetesa je jako važan jer pomaže kod dijabetičke neuropatije odnosno lijek usporava oboljenje nervnog sitema. Osjette li pojačnu žeđ, omaglice, učestalo mokrenje, problemi sa pritiskom, srčanim ritmom i sl. vjerovatno je vrijeme da se obratite liječniku i uradite nalaze. Ne možemo smanjiti epidemiju dijabetesa ali možemo je samo usporiti, kažu liječnici. Zbog toga od ključne važnosti i jesu životne navike, a uvijek postoji prostora za bolju prevenciju i liječenje. – piše radiobk.

Related posts