Šta bh. predstavnike čeka u Evropi?

Sve dileme u bh. nogometnom šampiobatu davno su riješene. Zrinjski je prvak, u Evropu još idu Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg, dok elitni rang napuštaju Čelik i Vitez. Bh. predstavnici u evropskim takmičenjima prve protivnike saznat će 19. juna u Nyonu.

Zrinjski će igrati u prvom pretkolu Lige prvaka, ali nije poznato da li će imati status nosioca (trenutni koeficijent 3,75). Ukoliko Maribor ne bude prvak Slovenije, odnosno Videoton prvak Mađarske, Zrinjski će imati povlašten status i moći će računati na laganije protovnike. Ako se to ne desi, prvak BiH imat će teži zadatak jer ga u žrijebu očekuju renomirana evropska imena.

U slučaju da mostarski klub ispadne u prvom krugu kvalifikacija za LP, Plemiće očekuje nastup u drugom pretkolu Evropske lige, gdje će sigurno imati ulogu nosioca. U Evropskoj ligi će nastupiti Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg. Bordo klub će biti nosilac s koeficijentom 3,25, dok je neizvjesno kakav će status imati Željeznićar s koeficijentom 3,0. Široki sigurno neće biti nosilac (koeficijent 2,25).

fokus.ba

Related posts