Srednja poljoprivredna škola u Sanskom Mostu na rubu opstanka

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” u Sanskom Mostu, jedina te vrste na području Unsko-sanskog kantona, dovedena je na sam rub opstanka zbog sve manjeg broja učenika koji su zainteresirani da se školuju u oblasti poljoprivrede.

Prema riječima direktora ove škole Armina Omanovića, školu iz godine u godinu upisuje sve manji broj učenika, a ove godine su u prve razrede planirali upisati tek 50 učenika u dva odjeljenja.

“Vjerujte, pitanje je da li ćemo i ovaj plan ostvariti, jer je interesovanje učenika za poljoprivrednu školu sve manje. Jednostavno, malo njih želi da se edukuje u ovoj oblasti, a to u stvari govori o tome kakav je odnos cjelokupnog društva prema poljoprivredi”, smatra Omanović.

On je naveo da najveće interesovanje, kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje u Sanskom Mostu, vlada za posao medicinara.

Prije dvije godine ovo zanimanje je uvedeno u Mješovitoj srednjoj školi u ovom gradu i od tada se za upis u tu školu traži mjesto više.

“Ogromna većina učenika po okončanju školovanja u medicinskoj struci odlazi raditi u inostranstvo, pa se postavlja pitanje zbog čega se toliko forsira ovo zanimanje ako se time direktno potiče iseljavanje mladih iz zemlje”, pita se Omanović.

Prema njegovim riječima, “Sanus futurum” trenutno pohađa svega 178 učenika, od čega je 76 maturanata koji su već okončali školovanje. Ukoliko se nastavi ovakav trend, u rukovodstvu škole se plaše kako će za nekoliko godina ova ustanova prestati da postoji.

Inače, škola je osnovana prije 20 godina u saradnji sa švedskom organizacijom SIDA i zamišljena je kao moderna ustanova za obrazovanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Škola raspolaže velikim prostorom, modernim uređajima te posjeduje vlastitu ekonomiju, voćnjak, mljekaru i druge sadržaje za izvođenje praktične nastave.

nezavisne.com

Related posts