Srbi iz HNK: Sramota je da Dunovića ne zanimamo, ne znamo da li smo dio nekog dogovora Čović-Dodik

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović s predstavnicima Koordinacionog odbora Udruženja Srba u Mostaru održala je danas sastanak u gradu na Neretvi.

Potpredsjednica je saslušala njihove probleme te upoznala Koordinaciju, koja je kako kaže na njenu veliku radost dobro organizirana, sa svojim aktivnostima koje vodi već dvije godine.

-U septembru 2015. godine sam uputila apelaciju prema Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da pokrenu prema kantonalnim skupštinama usklađivanje Ustava kantonalnog s federalnim. U četiri kantona u FBiH, među kojima je i HNK-a, u kantonima Ustava nisu prepoznati Srbi kao konstitutivni narod, nije prepoznat srpski i bosanski jezik kao službeni jezici BiH i nije prepoznata ćirilica kao zvanično pismo u BiH. Klub Bošnjaka je podnio amandmane na te Ustave, no još nije postignut rezultat- kazala je Mahmutbegović, uz napomenu da je slala nekoliko urgencija, te obišla teren.

Ako ne dođe do usuglašavanja Ustava ide nova apelacija prema Ustavnom sudu, da se Ustavni sud odredi po ovom pitanju. Činjenica je da postoje, ističe, opstrukcije kada su u pitanju skupštine, u Posavskom kantonu, Kantona 10 , ZHK i HNK-a.

-U tim kantonima nema bosanskog i srpskog jezika kao zvaničnog jezika BiH i Srba kao konstitutivnih naroda- naglasila je.

Na kantonalnim skupštinama je da završe ovaj dio posla.

Dušan Golo predsjedavajući Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru je izrazio zahvalnost potpredsjednici Federacije BiH jer je prepoznala veličinu ovog problema.

-Mi uporno od našeg osnivanja se borimo da Srbi kao narod uđu u Ustav kantona kao konstitutivan narod, koliko smo uspjeli, to vidite i sami. Zadnji put smo organizirali okrugli sto na kojemu su nazočili relevantni predstavnici našeg naroda, međunarodnih institucija i domaćih vlasti, međutim rezultati tog okruglog stola su negativni zahvaljujući predstavnicima HDZ-a koji sjede u Skupštini HNK-a- kazao je Golo.

Osvrnuo se i na izjavu Dragana Ćovića da je konstitutivnost, poslije 15 godina, dio “nekakvog paketa”. Hoće li biti potrebno još 15 godina da se taj paket otvori, pita se Golo, to niko ne zna, niti ko će ga dočekati.

– Mi nećemo prestati da se borimo i apelujemo. Pozivam ovim putem sve zastupnike iz reda hrvatskog naroda da na prvoj narednoj sjednici Skupštine, kada na dopuni dnevnog reda bude stavljena konstitutivnost Srba, da glasaju i da Srbi napokon postanu konstitutivan narod- naglasio je Golo, dodavši i da se ta konstitutivnost implementira po dubini. Da Srbi kao narod dobiju sve ono što im pripada, kako bi mladim ljudima osigurali opstanak na ovim prostorima.

Na pitanje da li su u kontaktu s potpredsjednikom FBiH iz reda Srba Milanom Dunovićem i šta je on uradio za njih, Golo je kazao da nažalost nije našao za shodno da se zainteresira za ove probleme.

-Zašto, ne znam, ali to je sramota- poručio je Golo.

Prokomentarisao je i odnos Čović-Dodik, konkretno činjenicu da se Čović očigledno ne brine za Hrvate u RS, pa se ni njemu Dodik ne petlja u pitanje Srba u Hercegovini.

-Mi ne znamo šta se dešava u tom odnosu. Mislim da su više u pitanju špekulacije nego što je istina u tom odnosu. Mi nemamo informacije o čemu se tu radi, kakvi su to dogovori. Da li je tu bilo govora o konstitutivnosti, mi ne znamo- istaknuo je Golo.

Golo je upitan i da prokementariše izjavu premijera HNK Nevenka Hercega da podrška koja stiže iz SDA je ustvari jeftino prikupljanje političkih poena pred izbore, Golo je kazao kako ne žele da budu predmet prepucavanja bez obzira o kome se radi.

– Odnos između SDA i HDZ-a nas ne zanima u tom smislu, ne bavimo se velikom politikom. Nas zanima ova situacija na terenu, kako da ostvarimo ono što nam pripada kao narodu- naglasio je Golo.

Related posts