Sramotan potez gradske vlasti u Bihaću: Vanredno zasjedanje zakazano za četvrtak zbog “rezanja” troškova na đačkim kartama! (FOTO)

Već prilikom preuzimanja vlasti gradonačelnik Šuhnen Fazlić se požalio na dugovanja prema prevoznicima, a vezano za plaćanje đačke mjesečne karte svim đacima na području Grada Bihaća. Nakon najave da će od Nove godine ovaj način pomoći đacima i roditeljima biti ukinut i negativne reakcije javnosti, odlučeno je da se ovom problemu pristupi na drugačiji način.

“Besplatan prevoz neće dobiti svi, već oni kojima je to doista potrebno” kazao je Fazlić na jednoj od konferencija za medije i takvom rješavanju problema pristupio zajedno sa svojim saradnicima u roku od 30 dana.

Formirana je Odluka, a da se ista usvoji i iziđe u korist đacima, sazvana je i vanredna sjednica Gradskog vijeća s obzirom da se redovna prema Poslovniku o radu može sazvati najmanje sedam dana prije.

Ovo je još jedno u nizu kršenja Poslovnika o radu Gradskog vijeća, u režiji predsjedavajućeg Davora Župe, s obzirom da ni poslovnički razlozi za sazivanje vanredne sjednice nisu u ovom slučaju ispunjeni.

No, kada je potrebno iskazati moć nad onim najslabijim očigledno je dozvoljeno i kršenje Poslovnika, uštede na đačkim kartama su vanrednog karaktera, dok uštede na primanjima vijećnika mogu da pričekaju.

Ono što je u ovom slučaju pohvalno da su se vijednici odrekli naknada za ovu vanrednu sjednicu.
Vratimo se na Odluku, koja je prepuna propusta i nepravednosti, a redakcija portala USN.ba je analizirajući Odluku izišla na teren, razgovarala sa mještanima najudaljenijih mjesnih zajednica, onih kojih se ova Odluka najviše i tiče. Odluka je diskiriminatorna prema djeci iz ruralnih područja, ovom Odlukom se nepotrebno stvara jaz u staležima, istom Odlukom zasigurno će biti djece koja de biti spriječena da nastave pohadanje nastave.

Naime, članom 2. ove Odluke propisano je ko sve ostvaruje prava, na terenu je bezbroj nejasnoća. Šta je to najniža plata, a šta su to minimalna primanja?

— djeca čija oba roditelja nemaju primanja bez obzira na broj djece (šta ako jedan roditelj ima primanja, ali minimalna,)

— djeca samohranih roditelja minimalnih primanja (koja je razlika izmedu samohranog roditelja koji ima minimalna primanja i jednog roditelja sa minimalnim primanjima u tinansijskom smislu)

Da bi đaci ostvarili svoja prava potrebno je da dostave dokumentaciju kako je definirano članom 3. ove Odluke:

Analizirajući član 3. na terenu sa gradanima, postavili su nam slijedeća pitanja:

• Da li ću morati ići po potvrdu u mljekaru Meggle ako nemam niti jedne krave i “ne radim sa njima,

• Šta ako “radim sa (Meggle) a ne predam potvrdu?

• Nemam dijete sa invaliditetom, a da bi mi bila potpuna dokumentacija traže i to, gdje mogu dobiti potvrdu da mi dijete nije osoba sa invaliditetom?

Neki od građana su konstatirali na slijedeći način: “Uh, dobro su oni to napisali žena i ja smo na birou, ja od malina imam 15-ak hiljada maraka, a ne traže potvrdede za to” ovakva konstatacija vuče za sobom i sve ostale oblike poljoprivredne proizvodnje i dodatnih primanja (malina, krastavac, uzgoj junadi, prodaja mlijeka i mliječnih proizvoda mještanima).

Navest ćemo još nekoliko primjera, prema kojima je Odluka puna diskriminacije, nepravednosti i neprovodivosti:

Primjer 1.

Jedan roditelj radi, ima platu 450 KM mora sebi platiti prevoz 100 KM, djetetu 80 KM toj porodici za život ostane 270 KM. (da roditelj ima 40 KM manju platu, ne bi platio kartu).

Primjer 2.

Oba roditelja su zvanično nezaposlena vode, dostave potvrdu i dokaz o nezaposlenosti, a idu povremeno raditi “na crno”, rade u zapadnim zemljama i zarade puno više nego neko ko ima redovna primanja ovdje, a njihovo dijete će imati plaćen prevoz.

Primjer 3.

Samohrani roditelj koji je nezaposlen vodi se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a ima “manje” stado ovaca i ostvari godišnji prihode, na mjesečnom nivou do prosječne plate u FBiH (850 KM) i njegovo dijete de imati besplatan prevoz, dok s druge strane samohrani roditelj koji radi za platu 450-500-600 KM ne može ostvariti pravo na prevoz po ovoj Odluci.

Na potezu je Gradsko vijeće, da li će ovakav prijedlog Odluke biti usvojen i da li će u roku od 48h naći rješenje u izmjenama ovog prijedloga ostaje nam da vidimo.

/usn.ba

Related posts