SPARKreators liga u našim školama: Roboti u nastavi za obrazovanje budućnosti

SPARKreators liga u našim školama: roboti u nastavi za obrazovanje budućnosti

SPARK škola iz Mostara pokrenula je novi projekat u cilju modernizacije obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini. Riječ je o mini robotima koje će dobiti ukupno 348 škola iz bh. gradova, a čije ekipe su izabrane za SPARKreators ligu. Među sretnicima su i učenici Osnovne škole “Mahala” iz Sanskog Mosta, koji će učestvovati s dva tima – mlađi uzrast u sastavu Adna Kuželj, Mehmed Salešević, Sara Zukić i Emina Hasić vodit će psihologinja Dijana Sulejmanović, a stariji tim predvodi profesor informatike Smail Draganović. U njegovoj ekipi su Harun Kuburaš, Nerma Omić, Adin Bećirević i Belma Korlat.

Već 20.februara škola će potpisati ugovor sa SPARK-om, nakon čega počinju edukacije za nastavnike te online i fizička kola za učenike.

Finalna aktivnost je preuzimanje dva robota koja ostaju školi u trajnom vlasništvu.

Posjetili smo mlađi tim učenika “Mahale” i evo šta su nam oni rekli povodom svog učešća u SPARKreators ligi:

“Ponosna sam što smo dobili nagradu i što sam dio ovoga. Veoma sam sretna što je naša škola dobila tako zanimljivu nagradu.” (Emina, VI razred)

“Meni je drago što smo prošli i što ću vidjeti robote.”
(Mehmed, V razred)

“I meni je drago što učestvujem u takmičenju. Volim robote.”
(Adna, V razred)

“Drago mi je što sam sudjelovala i što sam dio ove igre sa robotima. Roboti će nam uljepšati čas informatike i zabaviti nas.”
(Sara, VI razred)

Voditeljica ove vesele ekipe, Dijana Sulejmanović, rekla nam je kako je SPARK projekat jedan od najznačajnijih za školstvo u Sanskom Mostu, jer je još nekoliko škola dobilo priliku da modernim robotima obogati nastavna pomagala i djeci učenje i nastavu učini zanimljivijim i zabavnim: Nestrpljivo čekaju početak projekta i ozbiljno se pripremaju za učešće, a njihov osmijeh dovoljno govori o važnosti pomenutog projekta.

Related posts