Krava dobila trojke, a ovca petorke

SANSKI MOST, KLJUČ – Dva neobična događaja u stočarstvu zabilježena su ovih dana na području Unsko-sanskog kantona, i to na području Sanskog Mosta, gdje je na imanju Šabana Mujadžića ovca ojagnjila petoro jagnjadi, dok je krava u vlasništvu Esada Garibovića, u Vukovom Selu, nadomak Ključa, na svijet donijela tri zdrava teleta.

Mujadžić kaže kako su sva jagnjad crne boje i slična jedno drugom kao jaje jajetu, a zanimljivo je da na glavi imaju identičnu bijelu mrlju.

Ističe kako se radi o ovcama pasmine romanovska i da ih posjeduje tek nekoliko komada.

“Možete misliti koliko je bilo moje iznenađenje jer ovako nešto nikad nisam vidio. Pomogao sam da se osuše pomoću fena i, na svu sreću, svi su živi i zdravi”, rekao je Mujadžić.

Prema njegovim riječima, jagnjad su već atrakcija i ljubimci čitavog sela, posebno djece, koja svakodnevno dolaze da ih vide i poigraju se s njima.

Zanimljivo je kako ovca nije odbacila niti jedno jagnje, što se ponekad događa, a vlasnik se stara o njihovoj dodatnoj prehrani, te ih hrani mlijekom specijalnom hranilicom.

Sličan događaj se dogodio i u Vukovom Selu, nadomak Ključa, gdje je na imanju Esada Garibovića krava otelila troje teladi, što ne pamte ni najstariji žitelji ovog sela.

“Primijetili smo da je krava uznemirena i znali da će biti više od jednog teleta jer se krava, koja se blizni, teli deset dana ranije. Pravo da vam kažem, očekivali smo dva teleta, pozvali smo komšiju i veterinara i onda je uslijedio šok za sve nas”, kaže Garibović, dodajući da su sva telad ženskog pola.

Na ovu temu smo kontaktirali direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu Senada Bešića, koji nam je rekao kako je zaista riječ o neobičnim događajima.

Prema njegovim riječima, ovce najčešće ojagnje jedno ili u rijetkim slučajevima dvoje jagnjadi, dok je kod krava dvoje teladi već neobičan događaj, tako da ovi slučajevi zaista spadaju u domen rariteta.- pišu nezavisne.

Related posts