Snijeg u Krajini zarobio 1.500 ovaca i 1.000 janjadi

Zbog snijega čija visina na pojedinim mjestima prelazi metar, nastave osim u Krupi na Uni, u centralnoj školi i područnim odjeljenjima Osnovne škole “Branko Ćopić” u Duboviku, Malom Duboviku, Hašanima, Buševiću i Petroviću neće biti danas i u srijedu u osnovnim školama u Donjim Agićima, u Rašću, Maloj Novskoj Ruiškoj, Radomirovcu, Sokolištu, Pruscima i Blatni kod Bosanskog Novog.

U školi u Dobrljinu kod Bosanskog Novog časovi su skraćeni na 30 minuta isto kao i u novskoj Gimnaziji. Na nastavu u srednjoškolski centar “Đuro Radmanović” u Bosanskom Novom jučer nije došlo 90 srednjoškolaca iz udaljenih novskih naselja Ćele, Sokolište, Radomirovci, ali i iz Krupe na Uni.

Mladen Kljajić, načelnik Krupe na Uni, za “Avaz” kaže da je stanje prilično teško.

– Snijeg je nemoguće očistiti, toliko ga ima. Imali smo neku mašinu, ali nam nije mnogo pomogla – kaže Kljajić i dodaje da je snijeg u Duboviku zarobio stado od oko 1500 ovaca i hiljadu janjadi.

– Stado u vlasništvu Vukašina Kočića ranije je stiglo sa Manjače. Sad zbog snijega nikud ne mogu dalje. Ovce su vani na snijegu. Kočiću pomaže Republička Uprava Civilne zaštite RS. Dotjerali su nešto hrane. Sad čeka sijeno iz Ribnika, ukoliko budu mogli proći – kazao nam je Kljajić.

Predstavnici Civilne zaštite RS jučer su Srni potvrdili da su obezbijedili određene količine hrane za stoku koja je zbog snježnih padavina od 23. februara ostala zavijana u općinama Krupa na Uni i Bosanski Novi.

Dnevna potreba stada je 250 bala sijena i 800 kilograma kukuruza u zrnu. Ukoliko se blagovremeno ne intervenira, postoji mogućnost da dio stoke ugine.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts