Služba za poslove sa strancima veću grupu migranata iz Sarajeva prevezla u Delijaš

Služba za poslove sa strancima danas je grupu od pedesetak migranata koji su boravili u okolini Željezničke stanice u Sarajevu prevezla u prihvatni centar u Delijašu.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba direktor Službe Slobodan Ujić koji nam je kazao kako su migranti kod sebe imali kartone tražitelja azila te da su izrazili želju za međunarodnom zaštitom.

“Tražili su azil i njihovo mjesto je u Delijašu. Prebačeni su u čiste prostorije gdje imaju sve uslove za život, hranu, vodu i ostale potrepštine. Ne mogu ljudi koji ilegalno ulaze u Bosnu i Hercegovinu spavati gdje oni misle i raditi u ovoj državi šta oni žele. Oni moraju poštovati sve zakone ove zemlje dok borave na teritoriji BiH. Prema tome, ne mogu boraviti gdje god oni žele. Ukoliko već ima slobodnog mjesta u azilantskim i prihvatnim centrima, onda oni moraju boraviti u tim prostorima. Ne može azilantski centar biti prazan, a oni da borave na otvorenom u urbanim dijelovima grada”, istakao je Ujić.

On je dodao kako migranti nisu prisilno odvezeni jer za tim nije bilo potrebe.

“Migranti su boravili na otvorenom, spavali ispod mosta i uznemiravali građane i zbog toga su nam se brojni građani žalili”, rekao je Ujić.

Kako saznajemo, akcija Službe za poslove sa strancima još traje, a migranti koji su već prevezeni u Delijaš uglavnom su Pakistanci.

Podsjećamo, nakon što je šatorsko naselje u parku kod Vijećnice u Sarajevu uklonjeno 18. maja ove godine, kada je više od 280 migranata prevezeno u Izbjeglički centar Salakovac, migranti su se počeli okupljati u parku kod Željezničke stanice.

Prema procjenama volontera, u Sarajevu boravi oko 1.000 migranata.

Related posts