Slučaj “Arifagić”: OV tvrdi da je zemljište državno,nije postojao javni poziv,cijena nije u skladu sa zakonom… Hujić za sve krivi drvoprerađivački lobi

U Bosanskom Petrovcu na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća raspravljano je o jednostranom raskidu ugovora Arifagić investmenta o zakupu zemljišta.

Najveći proizvođač norveških goveda u svijetu povlači svoju investiciju zbog pravne nesigurnosti, s obzirom na to da Općinsko vijeće svako malo preispituje rješenja koja mu je svojedobno izdalo.

Pozicija koju čini devetorka okupljena oko vijećnika iz SDA i SNSD-a, a koje je podržava i DF, tvrdi da je prilikom davanja sporne zemlje u zakup Općina, s načelnikom Zlatkom Hujićem na čelu, preskočila propisane procedure. Navode i da nije riječ o napuštenom, već o državnom zemljištu, da nije postojao javni poziv, te da cijena zemljišta nije u skladu sa zakonom. U općinskom pravobraniteljstvu ističu da procedure nisu ispoštovane.

Iz opozicije kažu da je ovaj investitor bio onemogućen ući u posjed, te da mu je čak i prijećeno, ali da to nije prijavljeno policijskim organima. Ipak, stoji činjenica da je prethodni saziv vijeća raširenih ruku dočekao Arifagića.

Načelnik Zlatko Hujić tvrdi da je ovo osveta drvoprerađivačkog lobija, koji svoj utjecaj ima preko pojedinih vijećnika, prvenstveno Midhata Hidića iz SDA.

A šta je pozadina ovakvih dešavanja – svi se pitaju, jer je presedan da investitor pobjegne zbog neslaganja u Općinskom vijeću, čije su i vijećnike i načelnika izabrali građani jedne od najsiromašnijih općina u našoj zemlji.

federalna.ba

Related posts