Slovenija proglašava kraj epidemije, ali neke mjere ostaju na snazi

U Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježene samo 24 zaraze koronavirusom, a i svi ostali indikatori su vrlo dobri i zato vlada neće produžiti stanje epidemije koje završava 15. juna.

S 1.023 PCR testova potvrđeno je 24 zaraza ili 2,3 posto. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 147, a četrnaestdnevna incidenicija na 100.000 stanovnika pala je na 130.

Preminula su dva pacijenta oboljela od Cov-19, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije umrlo je 4.406 ljudi zaraženo koronavirusom, u bolnicama su još 134 pacijenta, potpunom vakcinacijom je imunizirano 26,1 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Vlada je objavila da nakon 15. juna više neće produžiti stanje epidemije koje je u drugom valu bilo proglašeno 18. oktobra, ali će neke epidemiološke mjere i dalje ostati na snazi.

Dovoljno vakcina

U prijelaznoj fazi, dok Slovenija ne uđe u tzv. zelenu fazu po kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), a što se očekuje krajem juna ili početkom jula, i dalje će nošenje maske biti obavezno u zatvorenim prostorima.

Ostaju tako na snazi ograničenja poput broja prisutnih u zatvorenim prostorima te uvjeti za prisustvovanje koncertima i drugim događanjima i dalje su negativni test na koronavirus, preboljelost cov-19 ili puna vakcinacija, prenosi Index.

Vlada je ponovila apel onima koji se još nisu odlučili za vakcinaciju da to učine što prije jer je vakcina sada dovoljno, a ove sedmice organizirat će se i masovna vakcinacija bez poziva i najava za sve koji to žele i u neurbanim područjima, nakon što su takve akcije prošle sedmice vođene u gradskim sredinama.

Izvor: BHRT

Related posts