Slavoljub Muslin kandidat za selektora nogometne reprezentacije BiH

Slavoljub Muslin (64) je kandidat za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. U izjavi za Klix.ba ovu informaciju je potvrdio Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji reprezentacija BiH je ostala bez selektora pošto je Mehmedu Baždareviću istekao ugovor. Zmajevi se nisu uspjeli plasirati na Mundijal niti u baraž nakon što su u grupi H osvojili treće mjesto iza Belgije i Grčke.

Jedan od kandidata za novog selektora BiH je Muslin koji je Srbiju odveo na Mundijal.

Naime, Muslin je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Rusiji osvojio prvo mjesto u grupi D ispred Irske, Velsa, Austrije, Gruzije i Moldavije, ali je Fudbalski savez Srbije odlučio da raskine ugovor s njim.

“Fudbalski savez RS želi pronaći najbolje rješenje za našu reprezentativnu selekciju Bosne i Hercegovine. U našim razmišljanjima je Slavoljub Muslin. On se dokazao time što je Srbiju odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Njega ćemo sutra kontaktirati. Ne znamo da li će biti zainteresiran, ali o njemu razmišljamo”, kazao je Kovačević za Klix.ba.

Kovačević, koji obnaša i funkciju člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, je kazao da Komisija koju je NS BiH imenovao da predloži imena kandidata za selektora reprezentacije BiH još uvijek nije predlagala imena, ali je dodao da “i FS RS ima pravo da predlaže svoje kandidate”.

“Mi želimo biti aktivan sudionik priče koja se zove ‘traženje novog selektora reprezentacije BiH’. Najvjerovatnije ćemo stavove Komisije čuti 16. novembra, ali nemaju samo oni pravo da predlažu imena. Pred sobom NS BiH ima još vremena. Nismo vezani vremenom, a naravno što prije to bolje. Nadamo se da ćemo početkom naredne godine imati novog selektora”, rekao je Kovačević.

Tragom informacije koju nam je kazao Kovačević, kontaktirali smo i Muslina koji je kazao da kontakta sa NS BiH još uvijek nije bilo i da sada ništa ne može kazati.

“Ne mogu ništa da komentarišem, jer nikakvog kontakta nije bilo”, kazao nam je Muslin.

Podsjetimo, Muslin je reprezentaciju Srbije preuzeo u maju 2016. godine i od tada je vodio Orlove na ukupno 16 utakmica.

U kvalifikacijama je predvodio Srbiju na 10 utakmica i ostvario šest pobjeda, tri remija i jedan poraz s gol-razlikom 20:10.

S osvojenih 70 posto bodova u takmičarskim utakmicama, Muslin je procentualno gledajući najuspješniji selektor u historiji Srbije, a sa dva postignuta gola po meču, njegova selekcija je najefikasnija.

Ovaj stručnjak je, pored reprezentacije Srbije, u svojoj trenerskoj karijeri vodio mnogo klubova, među ostalim, Lens, Crvenu zvezdu, Levski iz Sofije, Lokeren, Lokomotiv iz Moskve, Khimki, Dinamo iz Minska, Krasnodar i Standard Liege.

Related posts