Skupština USK odustala od kreditnog zaduženja kantonalne bolnice

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) održala je danas vanrednu sjednicu posvećenu problemima Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Na sjednici je jednoglasno izglasano odustajanje od kreditnog zaduženja bolnice u iznosu od 13 miliona KM. Kako je ovu odluku obrazložio premijer USK Husein Rošić, za proceduru prijavila se samo jedna banka čiji su uslovi bili u suprotnosti sa Zakonom o budžetima Federacije BiH.

– Prije svega, banka je postavila uslov da kanton bude garant kredita, a kao što sam već u nekoliko navrata istakao naš kanton se više ne može zaduživati. Spašavanje bolnice jeste naš prioritet, ali ne smijemo to raditi protuzakonito – rekao je Rošić.

Premijer je podsjetio da je najveći dio duga nastao 2013, 2014. i 2015. godine, te je ocijenio da nisu realni zahtjevi opozicije da se dugove bolnice sanira iz kantonalnog budžeta.

Prema riječima Rošića, kanton nastoji da stvori održiv fiskalni okvir bez kredita što će se vidjeti u budžetu koji Vlada već naredne sedmice planira predstaviti svim skupštinskim strankama.

– Jedno su naše želje, a drugo realnost. Ja ću već u utorak predstavnicima zastupničkih klubova predstaviti stavka po stavka kakve su naše mogućnosti vezane i za prihode i za rashode. Iluzorno je očekivati da će Kantonalna bolnica sve svoje dugove vratiti odmah. No, nije tačno da kanton ne radi ništa da pomogne bolnici i zdravstvu generalno. Vlada USK već sada otplaćuje, na primjer, dug prema trudnicima, raniji kredit od 16 miliona, pa i dug prema Pošti – kazao je on.

Tokom današnje sjednice jednoglasno je usvojena tačka o otpisu kamata između Kantonalne bolnice i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK u iznosu od 1,4 miliona KM, a usvojen je i zaključak kojim je ZZO zadužen da posebnim programom osigura dodatna sredstva za bolnicu.

/fena

Related posts