Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a: Verbalni okršaj ambasadorice Kosova u SAD i Ivice Dačića zbog carina

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održana je jučer u Njujorku. Na ovoj sjednici bilo je razgovora i o novom izvještaju o radu UNMIK-a (Misiju UN-a na Kosovu). Srbiju je predstavljao prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, dok je u ime Prištine govorila Vljora Čitaku, ambasadorica Kosova u SAD.

Održavanje sjednice bilo je neizvjesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Njemačke i Poljske da se raspravlja o Kosovu, iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

Čitaku je na sjednici poručila da će biti “beskrajne drame i sukoba” dok Srbija ne prizna Kosovo kao ravnopravnog partnera.

Ona se osvrnula na djelovanje OVK i rekla da je ta organizacija bila borac protiv režima Slobodana Miloševića, a pokušaj borbe srbijanske vojske s pripadnicima Oslobodilačke Vojske Kosova, predstavila je kao silovanje žena i ubijanje djece.

Ambasadorica Kosova u SAD izrazila je negodovanje zbog rasprave o Kosovu i poručila da su takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srbijanske vlade prema Kosovu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze, kao i da dijalog Beograda i Prištine blokiran zbog odluke o uvođenju stopostotnih taksi na robu iz Srbije, može biti nastavljen tek kad je Priština povuče.

Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, bit će jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucjene – rekao je Dačić.

– Je li stalni napadi na povratnike i njihovu imovinu, pritisci i nasilje niskog intenziteta, diskriminacija i netolerancija, vama govore da je cilj, proklamiran prije 20 godina, zaista i ostvaren ili smo spremni zarad političkih ciljeva i strateških konsideracija da zatvorimo oči nad onim što se dešava i tvrdimo da je situacija mirna i stabilna – pitao je Dačić.

Izvor: avaz.ba

Related posts