Sinonim odbrane Cazinske krajine i Bihaćkog okruga: 28. godišnjica formiranja 503. slavne brdske brigade

1. cazinska, odnosno 503. slavna brdska brigada postrojena je 17. augusta 1992. godine, iznjedrila 5.600 boraca i ostvarila brojne ratne uspjehe.

Cazinska brigada sinonim je odbrane Cazinske krajine i Bihaćkog okruga i ovaj grad treba biti ponosan na svoju časnu historiju i ratne podvige, te se i danas, na 28. godišnjicu formiranja, treba prisjetiti njenog slavnog ratnog puta, ali i ratnog puta 11.500 boraca koliko ih je Cazin imao u svim jedinicama 5. Korpusa Armije R BiH.

Brigada je formirana od odreda i jedinica TO: Odredi Cazin, Donja i Gornja Koprivna, Pećigrad, Krivaja, Pjanići, Skokovi i dr. Na dan osnivanja sastojala od tri pješadijska bataljona sa komandom i drugim pripadajućim jedinicama za podršku. Brigadi je prvobitno dodijeljena zona odgovornosti koja je obuhvatala područje općine Cazin do rijeke Une da bi se ta zona povećala pojavom secesioničkih snaga Fikreta Abdića. Brigada je tokom rata, a po potrebi djelovala i u zonama drugih brigada iz sastava 5. korpusa Armije RBiH. Komandant brigade tokom cijelog rata bio je Muhamed Delalić.

884 Cazinjanina poginula su u odbrani domovine, od kojih su 292 bili pripadnici 503. brigade.

Spomen-ploča 503. slavne brdske brigade postavljena je na veliki jubilej, na 25. godišnjicu formiranja, ispred zgrade u kojoj je bila njena ratna komanda, uz bistu narodnog heroja i antifašiste Ibrahima Perviza i iza mosta na kojem je ratni komandant Muhamed Delalić rekao “ne” tzv. Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna. Spomen-ploču na prigodnoj su svečanosti tada otkrili njeni bivši pripadnici Šefik Čizmić i Dejan Samardžić, te Emina i Emir, djeca poginulih boraca Tofika Dedića i Sejfe Velagića.

Za doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine a prema odluci predsjedništva R BiH od 29. juna 1995. godine, 503. brigadi je dodijeljen naziv “slavna brigada”. 28 boraca i starješina ove brigade su nosioci najvišeg pojedinačnog priznanja Zlatni ljiljan, dok je 6 pripadnika ove brigade dobitnici nagrade Srebrni štit.

Izvor: Cazin.net

Related posts