Singapur ima najbrži internet na svijetu, a BiH gotovo najsporiji u regiji

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, a najsporiji Jemen, dok Bosna i Hercegovina ima gotovo najgori internet u regiji, podaci su opsežnog istraživanja britanskog cable.co.uk.

Rezultati istraživanja prikazani su kao prosječne brzine downloada u megabitima po sekundi. Tako je u Singapuru prosječna brzina interneta 60,39 megabita po sekundi. Potom je Švedska na drugom mjestu sa 46 megabita po sekundi te Danska na trećem mjestu s brzinom interneta od 43,99 megabita po sekundi.

Naprimjer, za skidanje filma od osam gigabajta u HD rezoluciji u Singapuru je potrebno manje od 20 minuta, a skidanje istog filma u Jemenu trajalo bi više od dva dana. Inače, prosječna brzina interneta u Jemenu je 0,31 megabit po sekundi.

Kada je riječ o brzini interneta u regiji, prema podacima cable.co.uk, najbrži internet ima Slovenija 21,14 megabita po sekundi te potom Hrvatska 15,60 megabita po sekundi. Potom slijede Srbija, Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Brzina interneta u BiH je svega 7,37 megabita po sekundi, a u Crnoj Gori 6,74 megabita po sekundi.

Među zemljama s najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije, dok je u Africi više od polovine zemalja s najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim davaocima usluga interneta, TV-a i telefonije.

Istovremeno, 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod deset megabita po sekundi, što je, tvrde stručnjaci, minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama jedne porodice.

Related posts