Simon Thorhallsson sa Islanda u BiH živio godinu dana: Ćevape, pitu i domaćine neću zaboraviti

Osamanestogodišnji Simon Thorhallsson sa Islanda godinu dana boravio je u Sarajevu, na razmjeni učenika srednjih škola.

Tokom boravka u BiH bio je smješten u dvije porodice te je uspješno završio četvrti razred i proslavio maturu sa svojom školom – domaćinom, Drugom gimnazijom u Sarajevu.

Kada je prvi put čuo za AFS program razmjene učenika poželio je da otputuje u neku stranu zemlju, upozna ljude, novu kulturu i uči neki drugi jezik.

– U početku sam bio veoma uzbuđen i analizirao sam sve zemlje, ali posebno one u Istočnoj Evropi i druge slavenske zemlje. Nekako nisam bio zainteresiran za Ameriku ni druge države u koje su sve željeli ići. Jedno vrijeme razmišljao sam o odlasku u Rusiju, ali sam ipak mislio da trebam da odem u neku topliju zemlju – kazao je Simon za Faktor.

Na kraju je odabrao BiH jer smatra da je to zemlja sa bogatom kulturom, nevjerovatnim prirodnim ljepotama i sa zabavnim ljudima.

– Očekivao sam avanturu, nova iskustva i sve sam to dobio. U BiH sam boravio nešto više od deset mjeseci, cijelu školsku godinu. Kada sam došao u Sarajevo nisam znao jezik i mislio sam da je jako komplikovan. U početku sam naučio samo osnovne stvari i poneku psovku – kaže kroz smijeh Simon.

Bilo je i teških momenata

Nakon skoro godinu Simon je dobro naučio bosanski jezik, ali smatra da bi njegovo znanje bilo upotpunjeno kada bi u BiH boravio još godinu.

– Gramatika mi jako dobro ide, ali mi nedostaje svakodnevna konverzacija da bih tečnije govorio. Osim jezika naučio sam mnogo o kulturi zemalja bivše Jugoslavije, o ljudima, o ratu, o sebi i svijetu općenito. Mislim da imam potpuno drugačiji pogled na svijet i život poslije razmjene. Mnogo sam doživio, i dobre i loše stvari. Mislim da je jako dobro što sam mnogo putovao i vidio različite stvari u vašoj zemlji. Ponekad je bilo teško, ali svaki učenik na razmjeni mora i to očekivati. Na kraju se ipak najviše sjećam dobrih momenata – navodi Simon.

U BiH najviše su mu se svidjeli ćevapi, pita, njegovi domaćini, prijatelji koje je stekao, muzika i zabava.

– Bosanci se stvarno znaju dobro zabaviti. Ne sviđa mi se što je gotovo svuda dozvoljeno pušenje, smeta mi dim cigarete, gužve u tramvajima i što ljudi zagađuju prirodu. Ipak, na to se sve čovjek navikne i prilagodi se i to nije nešto što se ne može podnijeti – ističe.

Kaže kako bi se u BiH svakako volio ponovo vratiti i to naročito zbog druženja sa prijateljima koje je stekao.

– Vjerovatno ću uspjeti prenijeti svoja pozitivna iskustva svojim prijateljima na Islandu, pa bih vjerovatno mogao uskoro doći sa njima u posjetu BiH. Upoznao sam divne ljude, neki od njih su stranci, ali većina je Bosanaca. Imao sam divne domaćine, naišao sam i na veliko razumijevanje u Drugoj gimnaziji – zaključuje Simon.

Zehra Astrid Merdžanić jedan je od članova porodice Merdžanić koja je ugostila Simona tokom njegovog boravka u BiH.

– Nisam vjerovala kako je svijet mali dok moja porodica i ja nismo odlučili da ugostimo jednog učenika. Kada sam čula da dolazi sa Islanda bila sam oduševljena jer je iz tako daleke zemlje. Prilikom čitanja Simonove prijave, zapazila sam da je naveo da ima rodbinu u jednom malenom švedskom gradu po imenu Olofström. Ja sam bila zatečena jer sam baš u tom švedskom gradu ja rođena i provela dio djetinjstva – pojašnjava Merdžanić.

Tri mjeseca provedena sa Simonom za ovu porodicu bilo je zanimljivo i, kako kažu, predivno iskustvo.

– Zajedno smo mnogo naučili o našim kulturama, naučili smo nove jezike, dijelili priče iz djetinjstva, provodili vrijeme skupa i tako sam ja dobila još jednog brata u svom životu. Simon je našu porodicu promijenio jer smo postali još bliži i više vremena smo zajedno provodili. Uistinu smo uživali u svakom trenutku zajedno s njim, od pravljenja jela do obilazaka obližnjih gradova. Maleni svijet je spojio nas i predivnu islandsku porodicu – zaključuje Merdžanić.

Slobodan krevet i otvoreno srce

AFS Intercultural Programs je međunarodna organizacija koja organizira međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unapređenja interkulturalnog učenja i tolerancije među mladima.

– U proteklih 10 godina organizovana je razmjena za 234 učenika iz BiH u 22 zemlje svijeta, a do danas u BiH su ugošćena 62 učenika iz Brazila, Belgije, Češke, Islanda, Italije, Meksika, Njemačke, Poljske, SAD-a, Tajlanda i Turske. Učesnici AFS programa razmjene srednjoškolaca su mlade osobe iz svih krajeva svijeta koje žele upoznati osobe iz drugih zemalja. Učesnici žive u domaćin porodici i pohađaju školu, te na taj način dobivaju novu perspektivu o stranoj kulturi – pojašnjava Ramiz Murtić, nacionalni koordinator AFS programa ugošćavanja.

Murtić dodaje da domaćini ne moraju imati veliku kuću ili dodatnu sobu, već da je slobodan krevet, mjesto za stolom i otvoreno srce sasvim dovoljno da se postane domaćin porodica i dio interkulturalnog susreta.

Related posts