Šerif Isović dobio rješenje suda: Poražena politika HDZ-a BiH i SBB-a

Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje o određivanju mjere osiguranja kojom se zabranjuje donošenje odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave Federacije BiH.

Sud je također zabranio poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem do okončanja sudskog postupka.

Time su, barem za sada, zaustavljeni pokušaji imenovanja novog rukovodstva Porezne uprave FBiH, kao i pokušaji poništavanja već okončanog konkursa na kojem su, prema ocjeni Agencije za državnu službu FBiH, ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje Šerifa Isovića za direktora Porezne uprave Federacije.

Uprkos tome što je aktuelno rukovodstvo Porezne uprave, na čelu sa v.d. direktorom Šerifom Isovićem i v.d. zamjenikom Slobodanom Vukoja, u vrlo kratkom roku svojim radom napravilo niz pozitivnih iskoraka, političke struje predvođene HDZ-om BiH i SBB-om nastoje po svaku cijenu ukloniti Isovića sa rukovodećeg mjesta.

“Problem” sa Isovićem bi mogao biti to što je Porezna uprava počela “čačkati” firme koje su do sada bile zaštićene, a koje su bliske određenim političkim krugovima. Isović, međutim, ima podršku većeg dijela javnosti, a evidentno je i da je Porezna uprava za njegovog upravljanja tom institucijom, značajno unaprijedila svoj rad i suzbijanje kriminala, poreznih utaja…

Primjera radi, u januaru 2018. godine Porezna uprava FBiH je naplatila 384.715.473 KM javnih prihoda za koje je nadležna, što je za 15.391.835 KM više u odnosu na januar 2017. godine ili iskazano u procentu više za 4,17 posto.

Šerif Isović ranije je za Faktor rekao kako ne postoji niti jedan pravni, logički ili drugi racionalan i opravdan razlog da se donese odluka o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora PU FBiH.

To je sada potvrdio i sarajevski Općinski sud, a prema sudskom rješenju, mjera osiguranja ostat će na snazi do naredne odluke Suda.

Related posts