Sedam nevjerovatno skupih jela sa svih strana svijeta

Nekada je malo zlatnih pahuljica i par kapi ulja od tartufa dovoljno je da restoran reklamira svoje novo jelo kao luksuzno. Ovih sedam raskošnih jela sa raznih krajeva svijeta, međutim, predstavljaju sam vrh kulinarske kreativnosti, a to se odražava i na njihovu cijenu.

Pica od 2.000 dolara (Industry Kitchen, Njujork)

Pod pretpostavkom da je potrebno 40 zalogaja da biste pojeli cijelu picu od 2.000 dolara, u njujorškom restoranu „Industry Kitchen“, platićete 50 dolara po zalogaju. Pica sa tankim tjestom, ispečena je u peći na drva i prekrivena bijelim stilton sirom, paštetom od guščije džigerice (foie gras), francuskim tartufima, osetra kavijarom, listovima zlatnih pahuljica i ukrašenim jestivim laticama cvijeta. Morate rezervisati dva dana unaprijed ukoliko želite da je probate.

Kapućino od 15 funti (Emirates Palace, Abu Dabi)

Ovaj hotel obećava „superiorni spoj aromatične kafe“ ispod pene, 24-karatnih zlatnih pahuljica i čokoladnih mrvica preko. Servira se na srebrnom poslužavniku sa crnom čokoladom sa strane. Šolja košta 12.60 funti, ali sa naknadom za uslugu, porez za turiste i opštinsku taksu, gosti plaćaju 15,15 funti za jedan gutljaj (oko 18 evra).

Pljeskavica od 600 funti (Burger Brasserie, Las Vegas)

Iako je Ginisov svjetski rekord za najskuplji burger osvojio burger od 3.800 funti iz „Juicy’s Outlaw Grilla” iz Kovalisa u Oregonu, zbog njegove težine od 350 kilograma pogodan je samo za godzillu. Da biste uživali u najskupljem burgeru koji lako može konzumirati jedna osoba, trebalo bi da odete u restoran “Burger Brasserie” u Las Vegasu. Burger od kobeanske govedine i jastoga, prekriven pršutom, karamelizovanim slatkim lukom, sirom iz Francuske, balzamiko sirćem, između svježe pečenih lepinja, sa koricom od parmezana.

Hot dog od 130 funti (Tokyo Dog, Sijetl)

Morate ga naručiti najmanje dvije nedjelje unaprijed. Hot dog od 130 funti (152 evra) sadrži njemačku kobasicu “bratwurst” sa dimljenim sirom, u kifli sa kriškama “Wagyu” govedine, terijaki grilovanim lukom, maitake pečurkama, paštetom od guščije džigerice (foie gras), crnim tartufima, kavijarom i japanskim majonezom.

Sladoled od 775 funti (Serendipity 3, Njujork)

Da biste probali ovaj desert, morate ga naručiti bar 48 sati unaprijed. “Zlatni bogati sladoled” sa sladoledoma od vanile sa Tahitija i vanilom sa Madagaskara, prekriven 24-karatnim zlatnim lišćem, “Amedei Porcelana” čokoladnim sirupom i komadima “Chuo” čokolade iz Venecuele. Parisko kandirano voće, pozlaćeni bademi, tartufi i marcipanske trešnje dekorišu sladoled. Servira se u kristalnom peharu, koji možete odnijeti kući.

A naravno tu je i kavijar, preliven sa još zlatnih listova. Takos od 19.000 funti (Grand Velas Los Cabos Resort, Meksiko) Dostupan je u restoranu “Frida” u meksičkom odmaralištu sa pet zvjezdica. Takos od 19.300 funti (oko 22.500 evra) sadrži kobeansku govedinu, jastoga, “Almas beluga” kavijar, crne tartufe i sos od “Morita čile” paprike, kafe i tekile. Naravno, ukrašavaju ga zlatne pahuljice. Kronat od 1.500 funti (Dum Dum Donutterie, London) Luksuzna verzija “Kornata” (mješavina krofne i krosana) napravljena je od crno-bijelog kroasana sa šafranom, kreiranog sa tahitijskim zlatnim zrnom vanile i “Amedei Porcelana” čokoladom. Odmah nakon što se izvadi iz rerne preliva se čokoladom, zlatnim pahuljicama i kavijarom.

Related posts