Sedam dana poslije Tužilaštvo BiH i dalje vrši provjere Vasićevog tvita o genocidu koji nije obrisan

Član Glavnog odbora SNSD-a prije tačno sedam dana na svom Twitter profilu napisao je poruku koja je zgrozila javnost, u kojoj poziva na novi genocid i to dan uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.
Vasićev tvit su osudili i brojni strani visoki zvaničnici i institucije, a među njima i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, visoki predstavnik OHR-a Valentin Inzko i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Tri dana nakon Vasićevog tvitanja, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za Klix.ba je rečeno da se vrše provjere u vezi s navodima na Twitter nalogu Rajka Vasića.

Danas, sedmi dan nakon Vasićevog skandaloznog tvita, provjere su i dalje u toku.

U SIPA-i su nam kazali da se za informacije na istražne radnje obratimo Tužilaštvu BiH, a u toj bh. pravosudnoj instituciji kratko su saopćili:

“Tužilaštvo BiH vrši provjere, povodom prijava u vezi s objavom gospodina Rajka Vasića na mreži Twitter, objavljene 10. 7. ove godine”.

Iako je u odgovoru SIPA-e 13. jula rečeno da je sporni tvit obrisan, rečenica: “Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku” i dalje se može pronaći na Twitter nalogu Rajka Vasića.

A dok se danima vrše provjere rečenice od 12 riječi, član 145a Krivičnog zakona BiH (Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti (Krivični zakon BiH, “Službeni glasnik BiH”, br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10)) decidno kaže:

“Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”.

Related posts