Sebija Izetbegović odlučila: Neću biti kandidat za člana Predsjedništva BiH

Sebija Izetbegović neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Stranke demokratske akcije.

Potvrdili su to i iz centrale SDA, u kratkom saopštenju poslatom medijma.

Sebija Izetbegović je u svom pismu centrali SDA navela da njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen, i da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu.

Zahvalila se na ukazanoj časti i obavezala na podršku SDA, podršku kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH i na dalji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine, kratko su saopštili iz SDA.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Denis Zvizdić odustao je od kandidature za Predsjedništvo BiH, nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na sjednici 18. maja odlučilo da će kandidata za Predsjedništvo BiH birati pojedinačnim tajnim glasanjem.

Zvizdić je od utrke na unutarstraničkim izborima za kandidaturu za člana Predsjedništva SDA odustao zbog odluke da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem.

Prijedlog da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem dostavila je Kadrovska komisija SDA čiji su članovi Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović.

Kako sada stvari stoje, nakon povlačenja Sebije Izetbegović i Zvizdića, oko 400 sudionika na Konvenciji SDA, planiranoj za 26. maj, tajno će se glasati između Safeta Softića i Šefika Džaferovica, dopredsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Konvenciju SDA čine svi izabrani zvaničnici te stranke, članovi Glavnog odbora, Predsjedništvo, članovi Suda časti i Nadzornog odbora te članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članovi Predsjedništva Asocijacije žena i svi predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organa SDA.

Related posts