SDA: U 45 godina u Sarajevu je do nestašice plina došlo dva puta, u toku agresije i u vrijeme Trojke

Kantonalna organizacija SDA Sarajevo odbacuje tvrdnje Vlade KS da su kriza nedostatka energenata i najavljeno isključenje grijanja posljedica političkog pritiska s federalnog nivoa, saopćeno je iz ove političke organizacije.

“Istina je da je Vlada KS nesposobna donijeti precizne i blagovremene procjene, te naručiti potrebne količine gasa. Energoinvest gas nabavlja već 45 godina, a problemi s isporukom pojavljivali su se samo u toku agresije na BiH i za vrijeme aktuelne vlade Trojke”, smatra oni.

Vlada KS nesposobna je urediti i pitanje marži Sarajevogasa i Toplana, pa ova preduzeća prilikom nabavke ostvaruju dvostruku zaradu, dodaju oni. Na taj način Vlada KS je saučesnik prevare, smatraju u SDA te kažu kako kantonalnim preduzećima umjesto racionalizacije troškova dopuštaju dvostruku maržu, a onda provodi populističke mjere subvencioniranja troškova grijanja za građane.

“Pozivamo Fortinu i Konakovićevu vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Kantona Sarajevo. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, JKP Toplane i Sarajevogas koji ostvaruje ubjedljivo najveću maržu u cijelom sistemu nabavke i distribucije plina da obezbijede potrebnu količinu ovog energenta za građane i privredu Kantona Sarajevo. Na raspolaganju im je budžet od milijardu i 100 miliona KM. Umijeće je raspolagati ovakvim iznosom i ostaviti Sarajlije bez gasa, mazuta i grijanja”, zaključuju u SDA.

IZVOR : KLIX

Related posts