SDA Sandžaka: Bošnjaci se neće odazivati pozivima u rezervni sastav Vojske Srbije

Povodom pozivanja Bošnjaka Sandžaka za raspoređivanje u rezervni sastav Vojske Srbije i učešće na vojnim vježbama Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je danas konferenciju za štampu u Novom Pazaru.

Na konferenciji se obratio Generalni sekretar Stranke Ahmedin Škrijelj koji je rekao da se javio veliki broj zabrinutih roditelja, čija su djeca dobila pozive za raspoređivanje u rezervni sastav Vojske Srbije.

“Realan i objektivan strah Bošnjaka od srpskih oružanih snaga leži u činjenici da mnogobrojni zločini počinjeni nad Bošnjacima od strane upravo tih oružanh snaga nisu rasvijetljeni i odgovorni do danas nisu kažnjeni. Upravo iz tih razloga Bošnjaci u srpskoj vojsci i drugim srpskim oružanim snaga vide prijeteću oružanu silu koja je pokazala neprijateljski odnos prema Bošnjacima od raspada bivše SFRJ do danas”, rekao je Škrijelj.

Dodao je da se SDA Sandžaka protivi pozivanju i raspoređivanju Bošnjaka u rezervni sastav Vojske Srbije i učestvovanju na vojnim vježbama.

“Zahtjevamo da ministarstvo odbrane i Vojska Srbije Bošnjake Sandžaka izuzmu iz pozivanja i raspoređivanja u rezervni sastav učestvovanja na vojnim vježbama. Bošnjaci se neće odazivati takvim pozivima kako sebe ne bi izlagali rizicima i realnim opasnostima po život”, rekao je Škrijelj i zatražio da srbijansko pravosuđe ne kažnjava Bošnjake ako se iz objektivnog straha za život ne odazovu vojnoj vježbi, jer do danas nisu procesuirali niti kaznili nijednog zločinca koji je pravio karijeru u državnoj službi ubijajući, hapseći i vršeći torturu nad Bošnjacima Sandžaka.

Škrijelj je na kraju pozvao Europsku uniju da organizuje i posreduje u dijalogu između srbijanskih vlasti i legitimnih predstavnika Bošnjaka Sandžaka.

/radiosarajevo.ba

Related posts