Nastavljeno suđenje Radončiću i ostalima

Odbrana Fahrudina Radončića i još troje optuženih za ometanje pravosuđa prigovorila je na zakonitost dokaza Tužilaštva BiH o zahtjevu i zapisniku o pretresanju stana optuženog Radončića i njegovog kabineta, pribavljanju tragova i drugih dokumenata.

Radončićev branilac Muhidin Kapo je kazao da se radi o nezakonitom postupanju Tužilaštva BiH kada je u pitanju pretres stana i kabineta optuženog.

Kako je pojasnio, u zahtjevu je samo paušalno navedeno da je proširena istraga protiv Radončića i da je sa Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman zastrašivao Azru Sarić, te da se akt zasniva na presretnutim razgovorima u kojima nema ništa inkriminirajuće po optuženog.

„Sve ono što je prethodilo lišenju slobode je nezakonito i protivustavno“, dodao je Kapo.

Nermin Mulalić, koji brani Zijada Hadžijahića je istakao da je u jednom od akata Tužilaštva navodi saslušanje u svojstvu svjedoka njegovog branjenika od 16. januara 2016. , ali da se taj status mijenja nakon deset dana i da se zanemaruje sve što je urađeno nakon 22. januara prošle godine.

Za jedan od dokumenata je Radončić tražio da se prikaže na grafoskopu jer u njemu stoji da je optuženi u cilju da spriječi istragu angažirao šefa misije OSCE-a Jonathana Moora.

„Ovdje se radi o kontaminiranju uglednog zvaničnika. Tužilaštvo se bavilo političkim pamfletima, a ne ozbiljnim radom“, istaknuo je Radončić.

Tužilaštvo BiH će se o ovim prigovorima Odbrane očitovati naknadno.

Radončića optužnica tereti da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Tužilaštvo BiH je uložilo kao materijalne dokaze dopunu izvještaja o počinjenju krivičnog djela i počiniocima, te dva CD-a sa presretnutim razgovorima.

Tužiteljica Suada Pašić je pojasnila da se dokazi ulažu na okolnosti zakonitog postupanja policijskih službenika, dok je Odbrana ponovila prigovor o nezakonitosti svih istražnih radnji.

Predočeni su pozivi i zapisnici o otvaranju i pregledu privremeno oduzetih predmeta, što je Odbrana ocijenila kao nebitne.

Uložena je i Dautbašićeva izjava ovjerena kod notara, za koju je tužiteljica Pašić rekla da je pronađena u Radončićevom kabinetu, kao i da se iz sms poruka i razgovora ukazuje na način njenog sastavljanja.

Predočen je i akt upućen advokatu Draženu Zubaku za koji je obrazloženo da je Radončić znao da se protiv njega vodi istraga, te zapisnik o saslušanju svjedoka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) na okolnost da je optuženi prikupljao dokaze protiv osoba koje bi ga mogle inkriminisati.

„Radi se o dokazu koji nije trebao biti kod Radončića, jer on nije uposlenik SIPA-e“, dodala je tužiteljica.

Radončić je rekao da su „dobili“ zapisnik o saslušanju Armina Cibre i da je protiv njega podnio krivičnu prijavu zbog lažnog prijavljivanja, te tvrdi da nije znao da se u Tužilaštvu BiH protiv njega vodi istraga.

„Orginalna Dautbašićeva izjava je bila ma mom stolu, jer je on tada bio kandidat za ministra i mene je kao svog pretpostavljenog obavjestio o pravnim radnjama koje je poduzeo“, pojasnio je Radončić.

Suđenje će biti nastavljeno 11. oktobra.

Related posts