SDA: Pokrenuti krivične postupke protiv organizatora četničkog orgijanja u Višegradu

Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS

Prijeteće poruke upućene s tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela

SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

-Također, tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje predstavlja prijetnju miru i stabilnosti. Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene s tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti – saopćeno je iz SDA.

Kako dalje navode, postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

– Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatrat ćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima – kaže se u saopćenju SDA.

Izvor:  Faktor

Related posts