Savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić u posjeti velikokladuškim poljoprivrednicima

U cilju sagledavanja izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici u Velikoj Kladuši savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić posjetio je proteklog vikenda poljoprivredna gazdistva i poljoprivrednike Farmu Brkić, Farmu Šakanović, Farmu Okanović, Farmu Rizvić i Poljoprivredno gazdinstvo Grošić.

U razgovoru sa poljoprivrednicima pokazalo se da je neophodno pronaći mehanizme kojim će se pravovremeno osigurati informacija o pravima i mogućnostima koja poljoprivredni proizvođači po Programu podrški i drugima projektima mogu ostvariti.

Na nivou Federalnog Ministarstva, uspostavljen je Farmer portal, preko kojeg se na transparentan način klijenti mogu informisati o statusu njihovih zahtjeva, kao i web stranica www.fmpvs.gov.ba, na kojoj se mogu pronaći sve odredbe i regulative iz nadležnosti ovoga Ministarstva.

Istaknuto je da je neophodna implementacija Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, na nivou općina i kantona, kako bi se čim prije osigurala mogućnost angažmana stručne podrške poljoprivrednicima na terenu. „Nedostatak organizirane savjetodavne službe, lokalne i kantonalne vlasti riskiraju  da poljoprivredni proizvođači ostanu bez značajnih podrški, istakao je Husnija Kudić, savjetnik Ministra poljoprivrede FBiH.

U prošloj 2020. godini velikokladuški poljoprivredni proizvođači su po različitim osnovama sa Federalnog nivoa povukli ukupno 3.013.291 KM, što predstavalja udio od preko 18 % od ukupnih sredstava koja su ostvarena na nivou USK-a. Stručnom podrškom na terenu osigurale bi se kvalitetni savjeti i informacije koje bi koristile poljoprivrednicima u ostvarivanju još boljih rezultata i održivosti njihove proizvodnje.

Related posts