Sastanak u Bihaću: Ljekari najavljuju štrajk u cijeloj FBiH ukoliko ne potpišu kolektivne ugovore u dva kantona

Ukoliko u narednom periodu ne budu potpisani kolektivni ugovori za doktore medicine i stomatologije u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH najavljuje štrajk ljekara i stomatologa u cijeloj Federaciji BiH.

Članovi Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održali su u Bihaću redovnu godišnju skupštinu na kojoj je bilo govora o položaju ljekara i stomatologa u Federaciji, kao i aktivnostima sindikata u protekloj godini.

Akcent je bio stavljen na provedbu dosadašnjih potpisanih kolektivnih ugovora, ali i kantone u kojima još nije potpisan kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologe – Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski i Zapadno-hercegovački kanton.

“Pregovori o kolektivnom ugovoru u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu ušli su u finale i vjerujemo da će u narednih nekoliko dana druga strana pokazati dobru volju i da će se doći do dogovora. Ukoliko ne dođe do dogovora, uslijedit će štrajk i dat ćemo vrlo kratak rok, od možda 10-ak dana, da se potpiše kolektivni ugovor u ova dva kantona ili će uslijediti štrajk u Federaciji BiH”, rekao je u razgovoru za Klix.ba Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Pregovori između Kantonalne vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona traju već skoro pola godine, međutim potpisivanje kolektivnog ugovora do danas nije uslijedilo. Pozicija ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu još je lošija, a ljekari tvrde da u ovom kantonu imaju primanja koja su ostali imali prije povećanja koeficijenata za platu.

Uprkos tome, Zaid govori da je 2017. godina bila uspješna za ljekare.

“Protekla godina za nas je bila vrlo povoljna jer smo prvi put u historiji potpisali kolektivne ugovore za doktore medicine i stomatologije i to čak u sedam kantona. Napravljen je iskorak da doktori, prvi put na ovim prostorima, sami odlučuju o svom statusu. Želimo naglasiti da se više nikada nećemo vratiti na staro”, poručio je Zaid.

On je rekao da će u sindikatima nastaviti pratiti kantone i reakciju ljekara na kolektivne ugovore, odnosno da li su zadovoljni njima, a posebno u kontekstu odlaska ljekara iz naše zemlje.

“Mi vjerujemo da će se kolektivnim ugovorima smanjiti odlazak ljekara koji su najprimjetniji u Krajini, zatim u Hercegovini i u Tuzlanskom kantonu. Dva ili tri uslova su neophodna da se zaustavi odlazak ljekara. To su kolektivni ugovori, zatim radni proces – da imaju čime pružiti uslugu pacijentima i njihov napredak u edukativnom smislu, odnosno njihova specijalizacija”, objašnjava Zaid.

Prema informacijama Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, u FBiH ima blizu 6.200 ljekara, od čega je više od 4.000 članova sindikata.

“Očekujemo da će se u ovoj godini taj broj povećati na 5.000. Ipak, ukupan broj od 6.200 ljekara ne odgovara realnim potrebama stanovništva, zbog toga što naša zemlja ima najmanji broj ljekara u odnosu na broj stanovnika u Evropi, tačnije 114 na 100.000 stanovnika. Donedavno smo bili pretposljednji, no Albanija nas je pretekla i ona trenutno ima 119 ljekara na 100.000 stanovnika. Primjerice, skandinavske zemlje imaju 459 ljekara na 100.000 stanovnika. Za optimalne uvjete u BiH bismo trebali za 50 posto povećati broj ljekara”, objašnjava Zaid.

On ističe da je plata ljekara u Federaciji BiH ujednačena u kantonima u kojima su potpisani kolektivni ugovori.

“Tu je plata skoro ista ili približna. No, očita je razlika u kantonima gdje je potpisan kolektivni ugovor i tamo gdje nije. Razlika se kreće od 30 do 40 posto. Preciznije, prosječna plata u kantonima gdje nisu potpisani kolektivni ugovori iznosi 1.200 KM, a ondje gdje jesu blizu 1.700 KM”, rekao je naš sagovornik.

Za kraj, on je istakao da su planovi sindikata za iduću godinu regulisanje kolektivnih ugovora i dovođenje tog procesa do samog kraja, kao i davanje sugestija sindikata u kontekstu reforme zdravstvenog sistema.

Klix.ba

Related posts