Sastali se premijeri Novalić i Nenadić, najavljen drugi set ekonomskih mjera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s premijerom Kantona Sarajevo Mariom Nenadićem i kantonalnim ministrima komunalne privrede i infrastrukture Nihadom Glamoč, finansija Jasminom Halebićem i privrede Draškom Jeličićem.

Razgovarano je o mjerama koje su poduzete i koje bi ubuduće trebale biti donosene s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom novog koronavirusa.

Na sastanku, jednom u nizu koje federalni premijer Novalić održava s predstavnicima kantonalnih vlasti, gosti su upoznati s mjerama koje je Vlada FBiH dosad donijela kroz zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a koje prati rebalans Budžeta FBiH za 2020. godinu.

Premijer Novalić je delegaciju Kantona Sarajevo informisao da Federalna vlada užurbano radi na drugom paketu ekonomskih mjera.

On je naglasio da je od velikog značaja da i Dom naroda Parlamenta FBiH što prije usvoji isti paket zakona, nedavno prihvaćen u Predstavničkom domu, kako bi što prije počela provedba tih mjera predviđenih za pomoć privredi.

Delegacija Kantona Sarajevo premijeru Novaliću je prezentirala planove njihovih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera.

Kanton Sarajevo, kako je rečeno, već provodi jednu od kratkoročnih mjera, a to je isplata dijela martovske plate za uposlene u firmama kojim je zabranjen rad, a istovremeno su zadržale sve svoje radnike.

Učesnici sastanka su naglasili da je zdravlje građana na prvom mjestu, ali je istaknuta važnost pomoći privredi i radnicima, te je dogovoreno da sve mjere trebaju, prije svega, ići u pravcu maksimalnog mogućeg održanja privrede i osiguranja radnika i radnih mjesta.

Izvor: Klix.ba

Related posts