Sarajevski psiholozi “zakazali”: Budući granični policajci testirani u Mostaru

S obzirom da psiholozi u Sarajevu nisu progledali kroz prste kandidatima koji su ocijenjeni zdravstveno nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika, nova provjera zdravstvene, fizičke i psihičke sposobnosti kandidata koji su se prijavili na konkurs za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH je održano u Domu zdravlja Mostar.

Četrnaest od ukupno 84 kandidata za kadete VII klase su psiholozi iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu ocijenili nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika. Među 14 kandidata koji nisu prošli psihološki test su, prema saznanjima Faktora, i Amina Kadrić, kćerka funkcionera SBB-a Remzije Kadrića, te Marko Mihalj, bratić bivšeg direktora Granične policije i zvaničnika HDZ-a Tome Mihalja.

Da se slične situacije ne bi ponovile, umjesto “neposlušnih” psihologa iz Sarajeva je testiranje prepušteno “tolerantnijim” psiholozima u Domu zdravlja Mostar, čiji su kriteriji, očigledno, mnogo prihvatljiviji menadžmentu Granične policije BiH. Mostarski psiholozi su u pet radnih dana, od 17. do 23. augusta, uspjeli pregledati čak 100 kandidata za kadete VIII-1 klase Granične policije BiH.

U Domu zdravlja Mostar nismo mogli dobiti više informacija o testiranju kandidata, s obzirom da je službenicima te zdravstvene ustanove, kako nam je rečeno, zabranjeno davanje bilo kakvih informacija. Pokušali smo saznati i da li su se među kandidatima na novom testiranju našli oni koji u Sarajevu nisu zadovoljili potrebne kriterije, ali u Graničnoj policiji smo naišli na zid šutnje.

Ranije su za Faktor iz Granične policije kazali da se zdravstvena ustanova u kojoj se vrši ljekarski pregled bira “u skladu s propisanim pravilima i zaključenim ugovorom”, bez detaljnijeg obrazloženja o kakvim se pravilima radi.

Related posts