Sarajevo će naredne godine dobiti muzej za devet heroja ratne odbrane

Više od dvadeset godina nakon završetka rata u BiH, devet heroja ratne odbrane će dobiti muzejsku postavku koja će govoriti o njihovoj ulozi i značaju tokom rata.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na sjednici 14. aprila 1994. godine izdalo je Ukaze kojim se posthumno odlikuju Ordenom heroja oslobodilačkog rata Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Među mnogobrojnim borcima u ratu, njih devet je ovim Ukazom dobilo najznačajnije priznanje za vojne zasluge za historijski doprinos oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijekor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH.

Muzejska postavka na kojoj će biti izloženi eksponati koji će svjedočiti o njihovim životima od rođenja do herojske smrti bit će otvorena u Memorijalnom centru Kovači, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Fonda memorijala Suad Zijadić.
Projekat je to koji je započet prije deset godina, rekao nam je Zijadić, navodeći kako su u međuvremenu uradili mnogo stvari u okviru ovog projekta dok su čekali na prostor za muzejsku postavku.

Najprije je urađena monografija Heroji oslobodilačkog rata koja je povjerena Seadu Kreševljakoviću. Napravljena je i istoimena internet stranica u nastojanju da sačuva sjećanje na ovih devet heroja, te je napravljeno i devet dokumentarnih filmova do 2014. godine u produkciji TV Sarajevo, kao i multimedijalna prezentacija.

Finaliziranje dogovora o otvaranju muzejske postavke završeno je na okruglom stolu na kojem je u projekat uključena i kasida koja je napisana za ovih devet heroja.

Kako nam je rekao Zijadić, članovi Fonda Memorijala trenutno istražuju život devet dobitnika “Ordena heroja oslobodilačkog rata” od rođenja do smrti tražeći od porodica i bliskih prijatelja da muzejskoj postavci poklone eksponate koji sjećaju na heroje kako bi ih i ostale generacije mogle upoznati kroz njihov život, navodeći da je to jedan od najboljih načina za očuvanje tih eksponata jer bi inače oni mogli postati zaboravljeni na tavanima umjesto da služe kao primjer svima. Cilj im je prikupiti cjelovitu priču o nekom heroju.

Koncept izlaganja ličnih stvari heroja neodovoljivo podsjeća na koncept Muzeja ratnog djetinjstva čija ideja je ostvarila značajan uspjeh i ostavila dobar utisak na posjetioce muzeja, stoga je očekivati da će bar približan efekat ostvariti i ovaj muzej.
Fond Memorijala je pred sebe postavio zadatak da u narednoj godini prate datume pogibije heroja, te da na taj dan bude otvorena muzejska postavka o njima, iako će neki eksponati biti spremni i ranije.

Prva godišnjica pogibije heroja je 18. aprila, dan kada je heroj Safet Hadžić stradao u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći.

Projekat će biti finansiran iz budžeta Fonda. Kako je istakao Zijadić, nemaju posebnu podršku jer je nisu ni tražili.

Ulaz na muzejsku postavku će naplaćivati, ali će uputiti zahtjev Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke da se obezbijedi besplatan dolazak učenika u Memorijalni centar Kovači kako bi učenici vidjeli postavku o ovim herojima.
“Generacije koje dolaze danas slabo uče o bliskoj prošlosti. Na BiH je izvršena agresija i naša djeca treba to da znaju. Moramo djecu učiti da vole svoje komšije, ali moraju se znati i odbraniti, poštovati i cijeniti svoje”, rekao je Zijadić o značaju otvaranja ove muzejske postavke.

Zijadić je istakao kako je projekat edukativan i komercijalan, te kako će postavka biti neobična i savremena za naše prostore, iako im je muzejski prostor ograničen.

Related posts