Saradnja nacionalnih parkova ”Brijuni” i ”Una”: Prikazan film o krajiškom medvjedu

Nacionalni park ”Brijuni” priredio je program posvećen zaštićenim područjima, promicanju prirodnih vrijednosti i prilagodbi klimatskim promjenama, a povodom toga, a u sklopu šireg programa, prikazan je dokumentarni film “Tragom medvjeda zvanog Ljutoč-BH 001“ Nacionalnog parka „Una“, u trajanju od 53 minute. Osim filma, otvorena je i izložba „Šta bismo trebali znati o klimatskim promjenama“ o jednoj od aktuelnih svjetskih tema.

Film “Tragom medvjeda zvanog Ljutoč-BH 001“ snimljen je u NP „Una“, u sklopu projekta “Divljina i život zvijeri NP Una”, tokom kojeg su praćene i naučno istraživane tri najveće evropske zvijeri koje obitavaju na području tog parka – medvjed, vuk i ris.

Uvod u film, filmsku ekipu i detalje sa snimanja predstavio je direktor Nacionalnog parka ”Una” Amarildo Mulić. – Film prikazuje aktivnosti istraživanja medvjeda tokom dvije godine trajanja projekta, a posebno su zanimljivi nesvakidašnji prizori humanog hvatanja, veterinarske obrade, postavljanje GPS ogrlice i satelitskog praćenja kretanja medvjeda.

Uz bogatu bioraznolikost i prekrasne vizure NP ”Una”, film prikazuje životne navike i vrijedna saznanja o medvjedima na tom području – kazao nam je Mulić.

/avaz.ba

Related posts