Sanski Most: Zaživio projekat “Vrijedne ruke”

Podizanjem malinjaka zaživio je program „Vrijedne ruke“, kojeg realizuje projekat „Nada“, u sklopu kojeg se socijalizuju i edukuju djeca s posebnim potrebama koja žive u našem gradu. Malinjak se podiže na zemljištu koje je vlasništvo organizacije „ AWO Domovinska bašta“ i kupljeno je ranije.Podsjećamo da u sklopu ove nevladine organizacije koje već duže od jedne decenije djeluje projekat „Nada“. Prema riječima socijalne radnice Amele Omić, program „Vrijedne ruke“ namjenjen je starijim maloljetnicima i štićenicima koji su u međuvremenu postali punoljetni. Svojim starosnim uzrastom oni su jednostavno prerasli program edukacije i socijalizacije.

Obzirom da društvo ne pruža gotovo nikakvu mogućnost da se oni socijalizuju, kroz zaposlenje ili na sličan način, postavilo se pitanje kakva je njihova budućnost. Zamisao je da se njima, kroz osnivanje poljoprivrednog gazdinstva, omogući zaposlenje, ali i socijalna rehabilitacija. Malinjak se podiže na površini od oko dva dunuma, a štićenici „Nade“ pokazuju veliki entuzijazam i elan u svakodnevnom radu. Projekat su, među ostalima pomogli i porodica Eškić, koja se bavi uzgojem malina, donacijom hiljadu sadnica, kao i firma „Biogenezis“ iz Bosanske Gradiške čiji je predstavnik Milijan Lukić danas boravio na licu mjesta. Brigu o budućem malinjaku, skupa s štićenicima „Nade“ vodiće Elvir Karabeg, koji će volonterski obavljati ovaj posao.Podsjećamo da je projekat „Vrijedne ruke“ pomognut finansijski donacijama i novčanim prilozima, a najveći dio sredstava obezbjedili su Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Švedskoj.

Finansiranje projekta „Vrijedne ruke“ pomogli su finansijski : Islamska zajednica Bošnjaka u Geteborgu, Merhamet Švedske, zatim firme u vlasništvu naših ljudi koji žive u ovom švedskom gradu: Diggasoft, SC Gravtjanst, Sana Riv&Stadservice AB, Elvon Entreprenad AB, Surte dack&service, Leilas Bageri, MS Constructions AB, IB Redovisnigsbyra, Mia s Fastighetsservice AB, Jasko Bygg&Snickeri AB, Bygg Pins AB i Broderna Talundzic Entreprenad AB. Također, sem pomenutih firmi, sredstva za finansiranje projekta donirali su i sedmorica Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske, jedan domaći biznismen iz Sarajeva.

Related posts