Sanski Most: Vatrogasni kombi postao kućica na točkovima

Od starog vatrogasnog kombija, proizvedenog 1979. godine, Amel Bećirović iz Sanskog Mosta je stvorio kamper verziju, koja svojim izgledom i atraktivnošću privlači pažnju ljubitelja starih automobila. Bećirović objašnjava kako se radi o vozilu proizvedenom u nekadašnjem IMV-u, kako se nekada skraćenicom običavala nazivati Industrija motornih vozila iz slovenačkog Novog Mesta.

Kaže kako je vozilo bilo u havarisanom stanju, te da ga je kupio u Sloveniji, potom uvezao u Bosnu i Hercegovinu i potpuno restaurirao.

“Ovo je bio vatrogasni kombi i zanimljivo je kako se prije nekoliko decenija u bivšoj Jugoslaviji proizvodio za potrebe komunalnih službi. Želja mi je bila da ga nabavim i pokušam restaurirati po svom ukusu”, objašnjava Bećirević. Ističe kako je uložio dosta vremena, energije i sredstava kako bi kombi vozilo uredio po vlastitom ukusu. Dodaje kako je u njega ugradio mini-kuhinju i garderober, stolić na rasklapanje, muzički uređaj sa dva zvučnika, te pretvorio ovog simpatičnog “mališana” u putujuću kućicu.

“Na insistiranje supruge, koja mi je pomogla svojim idejama, morao sam staviti i zavjese na prozore. Onako, trudili smo se da sve to bude u nekom retro stilu”, objašnjava Bećirević. Tvrdi kako je ovo trenutno jedini IMV-ov kombi u Bosni i Hercegovini u voznom stanju, a ponosni vlasnik sa svojim ljubimcem redovno posjećuje druženja vlasnika i ljubitelja oldtajmera širom regiona. Zanimljivo je kako je pomenuto kombi vozilo u nekadašnjoj jugoslovenskoj automobilskoj industriji bilo odgovor na čuvene “Volkswagenove” transportere, koji su slavu stekli za vrijeme hipi pokreta, kada su bili omiljeno prevozno sredstvo muzičara.

IMV je ovo vozilo proizvodio po licenci njemačke kompanije DKW za tržište, ali i namjenski za potrebe servisnih službi te putničkog prevoza. Proizvodnja ovih vozila ugašena je na nekadašnji Dan mladosti, 25. maja 1988. godine, nakon proizvedenih nešto više od 60.000 primjeraka. – pišu nezavisne.

Related posts