Sanski Most: Udruženje "Srce za šapu" gradi "Zemlju sretnih pasa"

Aktivisti Udruženja “Srce za šapu” organizovali su tokom ovog vikenda akciju uređenja lokaliteta koji je predviđen za izgradnju budućeg azila za napuštene životinje u Sanskom Mostu.

Ovaj prostor nalazi se na području sela Suhača, desetak kilometara od ovog grada, i radi se o nekoliko dunuma zemljišta koje je kupljeno sredstvima koje je obezbijedilo samo udruženje.

Prema riječima Eni Kurtović, predstavnice ovog udruženja, čitav prostor je ograđen žicom, te je zasađeno drveće i ukrasno grmlje, a uskoro će uslijediti i izgradnja objekata za smještaj životinja.

“Projekat smo nazvali ‘Zemlja sretnih pasa’ i namjera nam je da stvorimo prostor gdje će napuštene životinje imati sretan život. Budući azil je zamišljen kao prostor gdje će se one moći nesmetano kretati, a da nisu nepsretano zarobljene u kaveze i boksove, kako je to uobičajeno kod nas”, istakla je Kurtovićeva.

Prema njenim riječima, očekuje se da azil bude otvoren iduće godine, kada budu okončani svi potrebni radovi.

Inače, u Sanskom Mostu postoji azil koji se nalazi na lokalitetu gradske deponije, ali se vremenom pokazalo da je ovaj prostor neuslovan za držanje i boravak životinja. – pišu Nezavisne.

Related posts