Sanski Most: Priredba za Nisvetu, djevojčicu sa Downovim sindromom

Za učenicu drugog razreda, Nisvetu Dulić, inače djevojčicu sa Daunovim sindromom, njene školske kolege i nastavno osoblje škole „Mahala“, pripremilo je priredbu sa iznenađenjima i poklonima za ovu djevojčicu.

Time su u ovoj školskoj ustanovi obilježili Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Nisveta je jedan od tek nekoliko učenika s Daunovim sindromom koji pohađaju obrazovne ustanove na području Općine Sanski Most.

Skupa s ovom simpatičnom djevojčicom, njene školske kolege i nastavnici danas su organizovali kreativnu radionicu, a nije izostala pjesma i igra. Prema riječima učiteljice, Semire Sivac, mala Nisveta se odlično uklopila u školu, druželjubiva je i usvaja nova znanja, a radu s njom se poklanja posebna pažnja.

Kako bi pokazali da nema razlika među djecom, učenici i nastavno osoblje Osnovne škole „Mahala“ danas su simbolično, oblačenjem različitih čarapa, iskazalo podršku svoj djeci s posebnim potrebama.

Inače o teškoj životnoj sudbini djevojčice Nisvete već smo govorili, a zanimljivo je kako joj je baš na današnji dan, prije godinu, preminula majka. Svu roditeljsku brigu o njoj i starijem bratu preuzeo je otac Idriz.

Ova siromašna porodica živi u neuslovnoj i nedovršenoj kući u naselju Krkojevci, teškim životom i bez stalnih izvora primanja.

Related posts