Memorijalni centar u Potočarima prošle godine posjetilo 104.110 osoba

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine, lani je posjetilo 104.110 osoba iz svih zemalja svijeta, računajući i 25.000 učesnika komemoracije 11 jula.

Najposjećeniji su bili proljetni i ljetni mjeseci. Tako je u maju registrirano 8.970, u julu 15.060, u avgustu 12.500 i u septembru osam hiljada posjetilaca.

U januaru je ovaj kompleks posjetilo 645, a u decembru 1.410 ljudi.

– Kada su u pitanju strani posjetioci, njih je u prošloj godini registrirano 17.740, a najviše ih je bilo iz Amerike, Australije, Turske, Italije i Malezije, koje dovodi jedna turistička agencija iz Albanije. Što se tiče đačkih ekskurzija, one su najmasovnije u aprilu, maju i oktobru, kada učenici osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH, ovdje dolaze da odaju počast svim žrtvama – kazao nam je Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra Potočari.

Za sve grupne posjetioce ovog kompleksa osiguran je vodič i predavač historijskog časa. Pored bosanskog, čas historije održava se i na engleskom jeziku, zavisno od posjetilaca.

Svi koji dođu u Memorijalni centar Potočare, prvo polože cvijeće na spomen-obilježje, odaju počast svim žrtvama, a zatim obilaze ovaj veliki memorijal. Nakon toga, odlaze u krug bivše Fabrike akumulatora, gdje obilaze spomen-sobu, Dokumentacijski centar, biblioteku i muzej komande holandskog bataljona iz 1995. godine.

(Izvor: Avaz)

Related posts