Sanski Most: Općinsko vijeće osudilo hapšenje generala Dudakovića i njegovih saboraca

Općinsko vijeće Sanski Most održalo je sinoć vanrednu sjednicu na kojoj je donesena Deklaracija na okolnosti hapšenja ratnog komandanta 5. korpusa Armije RBiH, Atifa Dudakovića i njegovih ratnih saboraca.

„Smatramo da je dug svih nas u Bosni i Hercegovini da osudimo čin lišenja slobode ratnog komandanta 5. korpusa Armije Republike BiH, komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i dijela ratnog komandnog kadra 5. korpusa Armije RBiH, koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Njihovo zalaganje za samostalnost Bosne i Hercegovine kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda trebaju biti inspiracija za naša pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti, ali i sjećanja na nesretnu prošlost.

Hapšenja ne predstavljaju ništa drugo osim pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve, čiji je jedini zločin težnja ka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive. Mi kao izabrani predstavnici građana Sanskog Mosta pozivamo sve institucije naše zemlje da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova Bosne i Hercegovine bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje. Politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikad neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u periodu koji je iza nas.

U cilju očuvanja tekovina Bosne i Hercegovine, te u cilju definiranja pozitivnih političkih procesa koji našu zemlju vode međunarodnim demokratskim putevima i evroatlantskim integracijama, najoštrije osuđujemo način i postupanje kojim se heroji odbrambeno oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što u stvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u potpunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje Bosne i Hercegovine.

Ubjeđeni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo istrajati za Bosnu i Hercegovinu, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive.

Related posts