Sanski Most: Kupci sami na plantaži beru jagode

Sanjani će i ove godine imati priliku kušati ukusne i sočne jagode s imanja Suada Mehinagića iz naselja Čaplje. Proizvodnjom jagoda počeo se baviti prije tri godine, a u međuvremenu je udvostručio površine zasijane ovom kulturom.

Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućava da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode.

Vrlo isplativo

– Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet jagoda. Posebno su oduševljena djeca, koja obožavaju ovo voće – kaže Mehinagić.

Dodaje kako je proširio zasade, tako da jagode upravo dozrijevaju na površini od dva i po dunuma zemljišta. Mehinagić kaže da se nikada ranije nije bavio poljoprivredom, a kroz vlastiti primjer tvrdi da to može biti veoma isplativa djelatnost.

U poljoprivrednoj proizvodnji učestvuje cijela porodica, njegova supruga, otac, majka i djeca. Ističe kako mnogo vremena provodi na svom poljoprivrednom imanju, a plodovi njegovog rada donose solidne prihode.

Sanirane štete

Mehinagić kaže da mu je prije dvije godine, kada je zasadio prve sadnice, poplava pričinila velike štete. One su sanirane uz pomoć lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija kroz projekte pomoći poplavljenim poljoprivrednicima.

Rad utječe na psihu

Osim ekonomske koristi, ističe da je poljoprivreda posao koji oslobađa briga i psihičkih problema. Odlučio je započeti I intenzivan uzgoj lubenica i dinja, dok je od proizvodnje malina odustao. Poljoprivreda može biti veoma isplativa, a može biti i unosna dodatna djelatnost.

– Plodna krajiška zemlja uvijek će dati plodove, ali je za sve potreban predan rad – kaže Mehinagić.

avaz.ba

Related posts