Sanski Most: Dabrovi i vidre postali pravi napasnici

Dabrovi i vidre, koji su se namnožili u izuzetno velikom broju na području gornjeg vodotoka rijeke Sane i njenih pritoka, pričinjavaju sve veću materijalnu štetu poljoprivrednim proizvođačima i mještanima koji žive u blizini rijeka. Inače, radi se o životinjskim vrstama koje se nalaze na evropskoj „crvenoj listi“ i lov na njih je strogo zabranjen i kažnjiv. -Okolnost da se radi o zaštićenim životinjskim vrstama dovela je do njihovog nesmetanog razmnožavanja i reprodukcije, tako da su vremenom dabrovi i vidre postali pravi napasnici, kaže poznati sanski ekolog, Fikret Kurtović.

Prema njegovim riječima, vidre poslednjih nekoliko godina u značajnoj mjeri ugrožavaju riblji fond na ovdašnjim rijekama. -Međutim, one love ribu u velikim količinama, a jedna odrasla vidra dnevno pojede toliko ribe koliko iznosi njena trostruka težina. Zanimljivo je kako vidre nemaju pravog prirodnog neprijatelja, istakao je Kurtović. Međutim, u poslednje vrijeme vidre napadaju i sitne domaće životinje i tako prave štetu. Stanovnik sela Šehovci, Ernad Talić, kaže kako mu je vidra, za nekoliko sedmica usmrtila desetak komada kokoški i patki, a na ove životinje žale se i ostali mještani tog sela.

Mještanima uz Sanu i njene pritoke velike štete prave i dabrovi, koji sem priobalnog drveća, uništavaju usjeve i voćnjake.Prema riječima Mehmeda Alihodžića, mještanina naselja Mahala, dabrovi čine pravu pustoš i ukoliko se ovako nastavi, tvrdi on, uskoro će potpuno nestati drveća na obalama kada je riječ o ovom dijelu vodotoka Sane. Broj dabrova na Sani i njenim pritokama konstantno raste u poslednjih desetak godina, otkako su se vratili na ova područja.

U Lovačkom društvu „Sana“ su nam potvrdili kako su dabrovi i vidre zaštićene životinje i da su oni nemoćni kada je riječ o ovom problemu. Razmnožavanje dabrova i vidri ima i veliko ekološko značenje, jer ove životinje obitavaju jedino na obalama čistih rijeka, što svjedoči o tome da su danas Sana i njene pritoke veoma čisti riječni tokovi.

/reprezent.ba

Related posts