Samsung planira “iz temelja protresti” svijet pametnih telefona

Najnoviji potez Samsunga svojevrsni je napad na čipove koje je razvio Qualcomm i Mediatek. Čipsetove poput Qualcommovog moćnog Snapdragona 845 koji se, usput, nalazi u skoro svim Androidima današnjice.

Qualcomm je, podsjećamo, vrlo bliski partner Samsunga koji je tokom prošlih nekoliko godina postao dominantan. Njegova tržišna snaga toliko je velika da čak Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9 Plus u SAD-u i Kini koriste Qualcommove čipsetove. U Evropi koristimo Samsungov Exynos 9810 čipset koji se u fabrikama Samsunga proizvodi rame uz rame s onima iz Qualcomma.

Početkom 2019. sve bi se ovo moglo promijeniti. Samsung je u pregovorima sa brojnim proizvođačima telefona kako bi pokušao proširiti svoj biznis izrade čipseta. Sve do danas Exynos je bio praktički ekskluzivan u Samsungovim telefonima i tabletima.

Samsungov Exynos čipset vrlo je sličan onima koje razvija Qualcomm. Exynos je u svakoj dosadašnjoj generaciji nastojao pratiti Snapdragon u stopu kako bi kupcima ponudio komparabilne opcije. Ovo je vrlo logičan potez, s obzirom da Samsung ne želi smartfone koji u nekim regijama rade brže nego u drugima.

Kako stvari stoje, postoji čak i određena razlika između Snapdragona i Exynosa. Dok većina benchmarka Samsungov čip stavlja iznad Qualcommovog, konkretna razlika u performansama je praktički neprimjetna.

Samsung mora poraditi na nekoliko vrlo važnih stvari planira li svoj čipset poniditi svim proizvođačima Androida. Exynos 9810 troši više struje od Snapdragona 845 te ne podržava snimanje HDR videa kao što to radi Qualcomm. Ova opcija je, naime, isključena na svim Samsungovim telefonima sa instaliranim Snapdragonom kako bi Samsung Galaxy S9 na svim tržištima imao jednake opcije.

Drugi vrlo velik problem je što Exynos čipseti trenutno rade samo sa GSM-om i modemima koji se ne mogu spojiti na nove CDMA pružatelje. Ovo je, kao što ste i pretpostavili, vrlo velika stvar za tržišta poput Amerike.

Uz ZTE kojemu prijeti sedmogodišnja zabrana uvoza iz SAD, kineske kompanije koje su spremne platiti puno možda i odluče trgovati sa korejskim Samsungom koji je uoči globalnog pomaka u svijetu mobilnih tehnologija prepoznao poziciju u kojoj će zaraditi najviše novca.

Related posts