Samo u BiH: Slijepim ljudima donirali motorne testere da mogu sjeći drva?!

Osobe s invaliditetom predmet su prevare, manipulacije i maćehinskog odnosa kako federalnog ministarstva rada i socijalne politike, tako i Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, tvrdi Dževad Kamber, predsjednik udruženja oboljelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kičmene moždine.

Slijepim ljudima se doniraju motorne testere i zapošljavaju kao pripravnici osobe od 80 i više godina.

Prema Kamberovim riječima, udruženjima je “skresano” finansiranje dok Upravni odbori za svoj nerad uredno naplaćuju i do 1.500 maraka, prenosi hayat.ba

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom pohvalili su se dobrim vijestima u decembru. Tada je Ahmet Baljić, direktor Fonda za profesionalnu i rehabilitaciju osoba s invaliditetom FBiH kazao da je zahvaljujući fondu zaposleno oko 1.400 osoba s invaliditetom što predstavlja ogroman uspjeh.

– Na sceni je nonsens i manipulacija u vezi zapošljavanja – kaže Dževad Kamber. – Dovoljno je reći da je čovjek koji ima 83 godine prijavljen kao neko rođen 1963. godine. Ta osoba je dobila podsticaj 15.000 kao da se tek zapošljava. To je nepojmljivo – smatra on.

– Ima jedan slučaj gdje su slijepe osobe dobile šest motornih testera da sejku drva. Da slijepa osoba uzme tu mašinu, pa to bi bila katastrofa. To je nenormalno da slijep čovek uzme testeru, pa prije će sebi odrezati ruku nego nešto rezati – kaže Kamber.

Novca, kaže Kamber u ovom Fondu ima, a što je potvrdilo i ministarstvo rada i socijalne politike FBIH. Međutim, prema njegovim riječima, taj novac se ne koristi za zapošljavanje i edukaciju osoba s invaliditetom. S druge strane, u Fondu su, tvrdi, zaposlene samo dvije osobe s invaliditetom kojima prijete otkazom.

Ostale su, kaže, zaposlene po stranačkoj i familijarnoj liniji, a donacije onima kojima najviše treba su van svake pameti.

Odgovor ni poslije dva mjeseca iz fonda nije dobijen, mada je zakonski rok za dostavljanje odgovora 15 dana. Ali, Fond za sve svoje postupke ima nedvosmislenu podršku ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

– Mi stojimo iza fonda i iza svih njihovih odluka – kazao je resorni ministar Vesko Drljača na Dan osoba s invaliditetom.

Isto to ministarstvo koje treba da sprovodi socijalnu politiku, udruženjima osoba s invaliditetom je umanjilo finansiranje za ovu godinu.

Na sve to iz Udruženja oboljelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kičmene moždine kažu:

– To je kap vode u moru tih 150.000 maraka, a nama znače život i opstanak naših organizacija. Fond možda ima podršku Ministarstva, ali šta ako izgubi podršku onih zbog kojih postoji, a to su osobe s invaliditetom, a njih je nekoliko hiljada koji zavise od pomoći ili zaborava ovih institucija.

avaz.ba

Related posts