Samo 15 posto vojnosposobnih Ukrajinaca je na frontu: "Najbolji i iskusni vojnici su pali"

Njemački Bild je objavio iznenađujuće podatke u kojima se navodi da je svega 15 posto vojnosposobnih Ukrajinaca trenutno na frontu u Ukrajini.

Situacija na istoku Ukrajine postaje sve dramatičnija. U roku od tjedan dana ukrajinska vojska izgubila je četiri sela i grad u Donjeckoj oblasti. U Kharkivu je ruska vojska također zauzela svoje prvo selo u nekoliko mjeseci.

No, oružanim snagama Kijeva ne nedostaje samo zapadno oružje i municija. Svugdje na fronti također nedostaje obučenih vojnika. Uprkos općoj mobilizaciji, Ukrajina trenutno ima samo 15 posto vojno sposobnih muškaraca pod oružjem, piše Bild.

Dmytro Kukharchuk, komadant u 3. zasebnoj brigadi, je govorio o ovom problemu.

“Izdržavamo se, ali imamo problem. Prije sam govorio da je najveći problem nedostatak granata, a danas je to nedostatak ljudskih resursa”, kazao je Kukharchuk.

Ukrajinski marinac pod pseudonimom “Istraživač rata” je na društvenoj mreži X govorio o istom problemu.

“Nakon što je predsjednik toliko dugo odgađao mobilizaciju, Zapad sada osigurava oružje i opremu, ali niko nije obučen da ih koristi”, stoji u objavi.

Njemački stručnjaci također su kritični prema mobilizaciji u Ukrajini koja je prespora, previše ograničena i do danas vrlo selektivna.

Stručnjak Unije za obranu, Roderich Kiesewetter, rekao je za BILD da je pored spore i nedovoljne vojne, finansijske i političke podrške sa Zapada, problem “poštena mobilizacija”.

Prema Kiesewetteru, “najbolji, dobro obučeni, iskusni vojnici su pali, bili ranjeni ili su bili u akciji gotovo neprekidno dvije godine”

“Mnogi ukrajinski vojnici su aapsolutno iscrpljeni jer odmor i oporavak nisu mogući zbog nedostatka osoblja. To smanjuje borbenu vrijednost i moral”, ističe Kiesewetteru.

Vojni stručnjak Nico Lange s Münchenske sigurnosne konferencije također ne vjeruje da Ukrajina može pokazati adekvatnu strategiju mobilizacije u trećoj godini rata.

“Koliko god je časna ukrajinska ideja da se mladići ne regrutiraju, fizički napor je velik, oprema i streljivo su vrlo teški, mlađi vojnici to bi mogli podnijeti bolje od mnogih srednjih četrdesetih godina koje trenutno susrećete na fronti” objasnio za Lange za BILD.

Bivši visoki dužnosnik u njemačkom ministarstvu dobrane kritikuje činjenicu da je ukrajinsko vodstvo “izgubilo puno vremena na taktička razmatranja”.

Izvor: Klix.ba

Related posts