RTV Bihać organizira izbor “Žena godine”

RTV Bihać u sklopu emisije “Svijet žene”, koju uređuje i vodi Emira Glumac, organizira izbor “Žena godine”. U emisiji “Svijet žene” posvećenoj damama svih generacija i profesija, tokom cijele protekle godine predstavljane su Bišćanke koje su govorile o svom radu i aktivnom društvenom angažmanu u različitim sferama života. Mnoge je ovdašnja lokalna zajednica već prepoznala. A svake druge srijede, RTV Bihać nastavlja sa pričama o ženama grada Bihaća na koje su naši sugrađani ponosni. Ali sada je vrijeme da zajedno odaberemo “Ženu godine” za 2016. godinu.

U izboru “Žena godine” učestvuje većina dama koje su bile gošće “Svijeta žene”. Riječ je o damama raznih generacija, profila i zanimanja, koje su se na najbolji mogući način istaknule svojim radom u našoj lokalnoj zajednici. Svaka od njih je ponos Bišća, sve zaslužuju čestitke, a putem teleglasanja u konačnici ipak birate vi.

Svakoj od naših kandidatkinja pripada jedinstven broj telefona na koji, ukoliko to želite, možete glasati sve do 27. marta 2017. godine. Uz obilježavanje godišnjice Radio Bihaća, 28. marta, na proslavi 51. rođendana, proglasit ćemo i “Ženu godine” po vašem izboru.

Naše kandidatkinje za “Ženu godine” su: Hatidža Pečenković, Nurzekija Marijanović, Senka Vuković, Fatka Kulenović, Ilda Alibegović, Amra Ćehajić, Arifa Abdihodžić, Fatima Šušnjar, Senada Kajtezović i Erna Begatović.

Dužni smo vam također reći da je cijena jednog poziva za teleglasanje 0,50 KM, plus PDV. Glasati možete neograničen broj puta.

U najkraćim crtama u nastavku vam predstavljamo svaku kandidatkinju posebno, pored njihovih imena nalze se i brojevi telefona za glasanje, kao i link njihovog predstavljana uživo koje možete poslušati. Toplo vam preporučujemo iste, saznat ćete neke zanimljivosti o njima koje možda inače niste uopšte znali.

Kandidatkinje za izbor “Žena godine”:

Hatidža Pečenković

Šta Hatidža Pečenković kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/n1arDBYXnek , a broj za teleglasanje je: 096/820-801.

Hatidža Pečenković, nekadašnja prosvjetna radnica i neumorni borac za ljudska prava, široj javnosti je poznata kao osnivačica NVO “Žene sa Une”, osnovane 13.09.1994. godine. Predvodila je aktiviste opredijeljene za pomoć građanima u jačanju na ekonomskom, socijalnom i političkom planu, ka planiranju i provođenju pozitivnih procesa u društvu. Na čelu ove nepolitičke, nevladine i neprofitne asocijacije, otvorene za sve građane BiH i svijeta realizirala je niz značajnih projekata, a za svoj rad nagrađena je brojnim vrijednim priznanjima. Njen najveći ponos je pokretanje Sigurne kuće, skloništa za žrtve nasilja u porodici, žrtve seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima. Provođenje ovog projekta bilo je tada, a ostalo i danas od neprocjenjive važnosti za pomoć ranjivim kategorijama. Kao i ostala dostignuća, Điđa je u amanet sve ostavila svojim nasljednicama, a nakon penzionisanja ostala je počasna članica “Žena sa Une”. Ostvarila je uspjeh u svim segmentima života, kao supruga, majka i baka, a pamtimo je i kao našu popularnu “radio učiteljicu” tokom ratnog perioda, te u skorije vrijeme i spisateljicu od koje očekujemo novi nastavak romana “Ne otvaraj mi ranu sine”.
Nurzekija Marjanović

Šta Nurzekija Marjanović kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/jx56nauIcDE , a broj za teleglasanje je: 096/820-802. Nurzekija Marjanović je rođena u Bihaću, gdje je stekla penziju radeći u obrazovnoj ustanovi. Sa suprugom Boškom Marjanovićem je 1985. godine utemeljila Ekološko društvo za stvaranje kulture, čuvanja i zaštite rijeke Une, društvo “Unski smaragdi”. Zbog originalnog ekološkog stvaralaštva, kroz nastavu, slikarstvo, poeziju i prozu, društvo je nakon pet godina postojanja dobilo svjetsko priznanje od Ujedinjenih nacija “Global 500”. Tom prilikom su, kako kaže gospođa Marjanović, naša djeca – djeca sliva rijeke Une proglašena od UN-a vjesnicima ekološke civilizacije. Nurzekija je aktivno radila prvih 15 godina postojanja ovog smaragdnog društva, te organizirala više naučnih skupova od struke na polju ekologije. Ti naučni radovi su bili podloga za upis rijeke Une u rijetke svjetske, prirodne vrijednosti pa je tako i nastao Nacionalni park “Una”. I dalje je aktivna i omiljena Bišćanima svih generacija, u prije svega savjetodavnom smislu, politički je angažirana u GS-u, dok mladim ekolozima svoje znanje prenosi u Udrženju ABC. Jedna je od dama koje su bezvremenske dive, istinsko nadahnuće i simboli dobrote i ljepote našeg grada, baš kao jedinstvena Una.
Senka Vuković

Šta Senka Vuković kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/B_3e8vt_Ri4 , a broj za teleglasanje je: 096/820-803.

Senka Vuković, je još jedna u nizu sjajnih dama koja je zadivila Bihać. Nekadašnja prosvjetna radnica i neumorna aktivistica Crvenog križa jednostavno ne zna za predah. Dokazala se kao žena, majka i prosvjetna radnica koja je na životni put izvela brojne generacije djece. U ratnom periodu u MZ Ozimice 2 organizirala je “malu školu” za najmlađe žitelje ovog naselja ali i brojne izbjeglice koje su tu pronašle novi dom. Edukaciju je vrijedna nastavnica organizirala u skloništu, a većinu radova u svojoj bogatoj arhivi čuva još i danas. Najdraži su joj susreti sa nekadašnjim učenicima koji su sad odrasli ljudi. Od najranijeg perioda života volontirala je u Crvenom križu. Paralelno je to činila i uz rad, a aktivistica je ostala i nakon penzionisanja. Priča o njenom doprinosu ka izgradnji boljeg života za slabe i nemoćne već odavno je prevazišla granice ovdašnje lokalne zajednice. Za svoj rad je višestruko nagrađivana brojnim priznanjima. Danas obnaša dužnost predsjednice Skupštine Crvenog križa grada Bihaća.
Fatka Kulenović

Šta Fatka Kulenović kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/5fxF5cG4VB0 , a broj za teleglasanje je: 096/820-804. Fatka Kulenović, doktorica matematičkih nauka, je jedna od hrabrih i pragmatičnih žena koje nas uvijek iznova zadivljuju. Život je posvetila obrazovanju i nauci, a „hobi” joj je kako voli reći, „ispravljanje krivih Drina”, pa posla ima napretek! Iz njene bogate biografije izdvajamo do sada objavljenih 27 naučnih i stručnih radova i učešće u nekoliko evropskih i svjetski priznatih projekata. Nakon ostvarenja svih ciljeva na profesionalnom planu, priznanja, titula i zvanja, i dalje je zaljubljena u matematiku i svoj poziv koji ni za šta ne bi mijenjala. Svoje bogato znanje preko 20 godina prenosi studentima Tehničkog fakulteta, Univerziteta u Bihaću. Kao ženu sa prepoznatljivim stavom i gardom, Bišćani je poznaju i kroz politički angažman. Za poboljšanje života svih građana bori se kroz tri osvojena mandata, prvo u Općinskom vijeću kao dopredsjedavajuća, a potom i dva saziva Gradskog vijeća kao predsjednica kluba vijećika SDP. Hrabra je i nepokolebljiva, a pokreće je činjenica da joj ništa nije poklonjeno. Sve uspjehe i brojna priznanja ostvarila je zasluženo, isključivo vlastitim radom i uz podršku njenih najmilijih. Inspiraciju i energiju pronalazi u porodičnom krugu uz kćerku, sina i supruga Almira, i iz te svoje porodične oaze crpi onu pozitivnu energiju i snagu koja joj treba da odgovori na svakodnevne izazove. Ponosi se činjenicom da je jedna od rijetkih žena, koja obnaša najvišu partijsku funkciju predvodeći GO SDP-a Bihać. U društvu u kojem su na snazi obrnuta mjerila vrijednosti smatra da je građanska dužnost svakog intelektualca ustati i boriti se protiv nepravde i raditi za dobrobit našeg društva. Matematički rečeno: dobre stvari, postupke i ideje sabira, loše -oduzima.
Ilda Alibegović

Šta Ilda Alibegović kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/4UyJMFWubBE , a broj za teleglasanje je: 096/820-805.

Ilda Alibegović, mlada profesorica bosanskog jezika i književnosti, je jedna od najsvestranijih mladih osoba u našem gradu. I kako ona voli reći, najviše iskustva ima u volontiranju. Nije imala sreću dokazati se u svom pozivu, jer u obrazovanju radila tek 2 mjeseca i to u gimnaziji “Bihać” i još je uvijek nezaposlena, ali zato Bihać ima privilegiju da u lokalnoj zajednici ima tako vrijednu volonterku. Društveno koristan rad ostvarila je u svim segmentima. Djelovala u sferi medija, kulture, ekologije te politike, ali opet njoj najdraže u sferi humanitarstva. Pomagala mladima sa poteškoćama u razvoju i nezbrinutoj djeci, pružala pomoć starima, provodila humanitarne akcije, uzela aktivno učešće u sferi kulture, kao npr. jednu godinu u Kulturnom centru Bihać, ali i korz njoj draži projekat Udruženja ABC “Jesen na gelenderima”, izkazala se i u sferi ekologije, kroz borbu za očuvanje rijeke Une, kao i za njeno promoviranje, te končano u borbi za prava žena i mladih. Ljestvicu je podigla jako visoko i upravo tako postala uzor mnogim mladim ljudima koji više ne žele sjediti skrštenih ruku. Većinu zacrtanih ciljeva već je ostvarila, a i dalje to čini u Udruženju ABC, ali i kroz politički angažman vijećnice, prvo u Općinskom, a potom i Gradskom vijeću predstavljajući ciljeve Građanskog saveza. Nadahnuće je svima koji su siti društvenih nepravdi, a njen moto je: transparentno, časno i pošteno! Nerijetko hrabro krši sva pogrešna i nametnuta pravila i ne boji se jedinstveno istupiti čak i kad je u svojoj namjeri sama. Dokazala je da neki stereotipi za nju, kao ženu, ne vrijede i na to je ponosna. Iako vrlo mlada, prerano je iskusila šta znači gubitak u porodici, ali i osjetila snagu njenog okrilja koja je uvijek iznova pokreće naprijed. Jedna je od onih koji u nama bude nadu da postoji bolje sutra i da su neka čuda uistinu moguća.

Amra Ćehajić

Šta Amra Ćehajić kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/r4PRppjf0Cs , a broj za teleglasanje je: 096/820-806.

Amra Ćehajić, profesorica razredne nastave, već 21 godinu radi u oblasti obrazovanja, a zahvaljujući marljivom i predanom radu u svim nastavnim segmentima protekle dvije godine obnaša dužnost direktorice OŠ “Brekovica”. Sa svojim učenicima niže uspjehe kroz brojne nastavne, ali i vannastavne aktivnosti, iskazala se kao predsjednica aktiva razredne nastave, a aktivna je bila i kao sindikalna čelnica. Bliža okolina je poznaje kao izuzetno socijalno osjetljivu osobu, hrabru, ponosnu i dostojanstvenu ženu, koja se uvijek bori za ugrožene kategorije. Ponosna je supruga i majka dva sina, a želeći dati doprinos izgradnji boljeg života u našem gradu odlučila se i politički angažirati. Svojim istrajnim radom uspjela se afirmirati u SDA i osvojiti povjerenje građana kroz dva mandata, prvo u Općinskom vijeću gdje je obavljala dužnost dopredsjedavajuće, a potom u Gradskom vijeću, u kojem je imenovana predsjednicom kluba vijećnika svoje stranke. Na kraju svoje poruke kaže da nema ništa ljepše, ali ni teže nego biti žena, koja hoće i želi biti članica ravnopravnog društva, a uz to odgovorna kćerka, supruga, majka, uposlenica, prijateljica, a uz sve to pravedna i ponosna.
Arifa Abdihodžić

Šta Arifa Abdihodžić kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/d-wpK0uKByU , a broj za teleglasanje je: 096/820-807.

Arifa Abdihodžić, viša medicinska sestra, koja obnaša dužnost glavne sestre Odjela bihaćkog porodilišta u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”, još jednom nam svjedoči, nema ljepšeg trenutka od rađanja novog života! Njen sretni osmijeh dok priča kako je svojevrstan apsurd da nijedna od njenih kolegica zapravo i ne zna kolikom je broju beba pomogla doći na svijet, jer to i ne broje, najbolje govori o ovom poslu koji je prošla kroz sve faze. Dok laicima sam taj čin djeluje pomalo zastrašujuće, žene koje nekoliko sati provedu bukvalno na nogama obavljajući najznačajniji posao na svijetu, svaki dan smjenu započinju radosne i pune elana. Arifina topla priča vraća nas u realnost i prenosi najvažniju, usljed sveopće devalvacije pravih vrijednosti, veoma važnu poruku. Kaže da su najvrijednije stvari u životu one koje se ne mogu kupiti i podsjeća na staru izreku ‘Svako dijete ima svoju nafaku’! Uz sve obaveze nalazi vrijeme za edukaciju budućih mama koje na taj način lakše podnose porođajne bolove. Šta reći, osim, neprocjenjivo! Ova sentimentalna priča otkriva šta to znači biti babica, da li ovaj plemeniti posao birate ili on odabire vas. Poučna je i protkana ljubavlju, a u njoj će se prepoznati sve sestre ovog odjela koje su kao porodica uz onu vlastitu koja je čeka u porodičnom domu.
Fatima Šušnjar

Šta Fatima Šušanjar kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/lINitzrLeT4 , a broj za teleglasanje je: 096/820-808.

Fatima Šušnjar je još jedna od dama koje nam prenose nadahnutu poruku tipa ‘Kad ti život daruje limun napravi od njega limunadu’. Kada je nakon deset godina ostala bez posla, Bišćanka se nije prepustila očaju i posustala. U skladu sa obrnutim sistemom vrijednosti kod nas ni dvije diplome, tehničkog i pravnog fakulteta, ne znače da ćeš uspjeti pronaći posao. Odlučila je da se ponaša upravo suprotno, iako je kao supruga i majka dvoje djece imala alibi da ništa ne poduzima, nastavila je edukaciju želeći stvoriti uvjete za samozapošljavanje. Upisala je kurs za tehničkog dizajnera, uspješno ga završila te spojivši sva svoja znanja dobila ideju da posredstvom mašine za vez izrazi svoju kreativnost, nadahnuće i volju za poslom. Prvobitna vizija kupovinom mašine za vez uz pomoć koje je izvodila prekrasne vezove koji su krasili, cekere, slike i razne predmete široke potrošnje pretvorila se u samostalni biznis jer kupci su ubrzo primjetili da svaki predmet koji ona izradi odiše svojevrsnom osobnošću koja mu daje pečat. Tako je nastao obrt samostalne dizajnerske djelatnosti “Unavez”. Fatima je u našoj emisiju odaslala snažnu poruku, potaknula druge dame da razmišljaju poput nje i same pokrenu vlastiti potencijal. Njen potencijal prepoznat je i u Udruženju “Žene sa Une”, koje su je potom pozvale da im se priključi jer ovakve primjere svakako treba podržati. To je naravno odmah učinila i u završnici, priču je uspješno zaokružila u svim segmentima, uključujući i borbu za prava žena. Fatima nam je, iako je u svojoj priči kratka i sažeta, praktično pokazala da nikada nije kasno za novi početak.
Senada Kajtezović

Šta Senada Kajtezović kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/s0FC78HWhX8 , a broj za teleglasanje je: 096/820-809. Senada Kajtezović je još jedna od iznimno zanimljivih dama koje časno pronose ime našeg grada u državi i šire. Ova ponosna Bišćanka odabrala je poziv diplomirane pravnice, ali život joj je dodijelio drugačije “karte” i sudbinu usmjerio u drugačijem pravcu. Želju je ostvarila, diplomu proslavila, ali rad u pravosuđu joj naprosto nije bio suđen. Kao kćerka koja je beskrajno voljela svog oca, čuvenog bihaćkog travara Nuriju Kajtezovića, umjesto svoju, ispunila je njegovu želju i krenula očevim stopama. Sretni smo zbog toga jer da nije tako ko zna šta bi se desilo sa nadaleko poznatom porodočnom firmom “Ljekovito bilje Kajtezović”. U današnje vrijeme kada se ljudi sve više okreću prirodi i alternativnoj medicini malo je onih sa ovakvom baštinom, međunarodnim certifikatima i nizom priznanja koji krase Senadine vitrine. Iako je u životu izgubila dva najvažnija muškarca, prvo oca, potom i voljenog muža, podigla se i hrabro krenula naprijed posvetivši se svojoj djeci i porodičnoj firmi koju je dodatno usavršila i uskladila sa modernim tokovima. Najsretniji zbog njene odluke su svakako i pacijenti koji dolaze u naš grad sa svih strana, ali i Bišćani koji cijene njen rad i doprinos. Od oca je naslijedila i humanizam pa je po dobrom poznaju mnogi kojima je na razne načine pomagala, o čemu sama nerado priča. Otišla je i korak dalje pa svoje znanje, na našu radost, prenosi novim generacijama.
Erna Begatović

Šta Erna Begatović kaže o sebi, poslušajte na: https://youtu.be/qAI77xp1jBs , a broj za teleglasanje je: 096/820-810.

Erna Begatović je diplomirana glumica Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Do danas je ostvarila uloge u filmovima Gorčina osvete, Halimin put i Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, te igrala u preko deset predstava u Tuzli i Banja Luci. Tokom školovanja imala je angažmane u Narodnom pozorištu Tuzla i Teatru Kabare Tuzla, a diplomirala je sa Kabare monodramom po tekstu Bertola Brehta. U rodni grad se vratila puna nade želeći pokrenuti pozorišnu scenu i ostvariti davnašnju želju Bišćana vezanu za “daske koje život znače”. San joj se nije ostvario jer je nakon jednogodišnjeg angažmana u Kulturnom centru ostala bez posla i shvatila da mora sama pokrenuti novu priču i odabrati teži put. Primarni cilj je i dalje zacrtan, a Bišćanka osebujnog duha uvijek sebi pronalazi “posla”. Uključila se u kreiranje društvenih tokova grada na Uni i bila jedna od mnogobrojnih učesnika manifestacije kao što je Jesen na Gelenderima, koju svake godine organizira Udruženje ABC. Dok je “Božić u Bihaću” priredila u okviru vlastitog Udruženja za poboljšanje kvalitete života UG “MoguLi” Bihać. U saradnji sa The/Arto, prvim sustavnim projektom edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj, u Bihaću je realizirala projekat autora i redatelja Zijaha Sokolovića, “Droga – reci drogi – NE!” , kojom je grad dobio prvu profesionalnu scenu. Dok korak po korak ide ka konačnom ostvarenju sna, Erna uživa prenoseći znanje mladima u školi glume za djecu i odrasle “Mali princ”.

Related posts